Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Történetünk

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar története 1923-ban kezdődött az akkor még Székesfővárosi Zenekar nevet viselő együttes megalakulásával. Az alapító és a vezető karmester tisztséget tizenöt éven át betöltő Bor Dezső után, Fricsay Ferencet és Somogyi Lászlót nevezték ki a zenekar élére a háborút követően.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar története 1923-ban kezdődött az akkor még Székesfővárosi Zenekar nevet viselő együttes megalakulásával. Az alapító és a vezető karmester tisztséget tizenöt éven át betöltő Bor Dezső után, Fricsay Ferencet és Somogyi Lászlót nevezték ki a zenekar élére a háborút követően. A két vezető karmester mellett Otto Klemperer is dirigálta az együttest több mint negyven alkalommal, továbbá visszatérő vendégnek számított Doráti Antal, valamint ezekben az években kezdődött a külföldi vendégszereplések sora is. 1952-ben az akkor Magyar Állami Hangversenyzenekar néven működő együttes élére Ferencsik János, a második világháború utáni évtizedek legjelentősebb Magyarországon maradt karmestere került, aki egészen haláláig, több mint harminc éven keresztül ellátta a zeneigazgatói posztot. Az 1960-as évektől ismét megszaporodtak a híres vendégkarmesterek fellépései a zenekarnál, ekkor dolgozott az együttessel Ernest Ansermet, Zubin Mehta, Lorin Maazel, John Barbirolli, Leopold Stokowski, Leonard Bernstein, Carlo Maria Giulini, Riccardo Muti, Claudio Abbado és Christoph von Dohnányi, valamint számos világhírű szólista, mint például Szvjatoszlav Richter, Yehudi Menuhin, Anja Silja, Starker János és Ruggiero Ricci. Ferencsik János halálával lezárult egy korszak a zenekar életében, majd 1987-től tíz éven át a japán dirigens, Kobayashi Ken-Ichiro állt a zenekar élén. 1997-ben ismét új fejezet kezdődött, amikor Kocsis Zoltán lett a főzeneigazgató. A közel két évtizedben a zenekar megújult, sokoldalúan látja el a nemzeti szimfonikus együttes feladatait: megszólaltatja a megszokott repertoárról hiányzó fontos alkotásokat a klasszikus művek mellett, megismerteti közönségével a közelmúlt és napjaink magyar zenéjét és népszerűek kamarazenei és ifjúsági koncertsorozatai is.  Kocsis Zoltán halála után 2017. márciusától a  a zenekarnál korábban éveken át első állandó karmesterként közreműködő, komoly nemzetközi karriert maga mögött tudható, Liszt Ferenc-díjas Hamar Zsolt tölti be a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatói posztját.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar a hiánypótló vállalkozások keretében adta elő Richard Strauss ritkán játszott operáit, balettjeit – bemutatásuk szerinti sorrendben –: a Daphnét, a Capricciót, A hallgatag asszonyt, a József-legendát és A béke napját. Szintén a zenekar nevéhez fűződik Claude Debussy Pelléas és Mélisande című operájának, A tékozló fiú című kantátájának és Szent Sebestyén vértanúsága című misztériumának előadása, Arnold Schoenberg nagyszabású kantátájának, a Gurre-daloknak, valamint torzóban maradt operájának, a Mózes és Áronnak magyarországi bemutatója, mely utóbbi nemzetközi szenzációt keltett Kocsis Zoltán befejezésével. Az együttes koncertjein Sergey Rachmaninov és Maurice Ravel koncertműsorokon ritkán játszott művei is gyakran hallhatók, de a zenekar fontos feladatai közé tartozik a 20–21. századi és kortárs magyar zene ügyének ápolása is; e küldetés jegyében szólaltak meg például Kurtág György, Jeney Zoltán, Szokolay Sándor és Durkó Zsolt alkotásai, számos alkalommal a testvéregyüttessel, a Nemzeti Énekkarral együttműködésében.

A zenekar munkáját évadokon átívelő, hosszútávú tervezés fémjelzi. Lévén Kocsis Zoltán világviszonylatban is az egyik legjelentősebb Bartók-előadó volt, az együttes repertoárján hangsúlyosan szerepelt a Bartók-életmű. A mértékadó interpretációk 2006 óta a Bartók Új Sorozatban jelennek meg, amelynek több felvétele is számos rangos szakmai díjban részesült (Midem Classic Award, Diapason d’or, Supersonic-díj, Hungaroton Aranylemez, Hungaroton Platinalemez, a Le Monde de la Musique Choc-díja, Diapason-díj, Gramofon-díj, BBC Music Magazine Award-jelölés). Minden esztendőben, Bartók halálának előestéjén műsorra kerülnek a 20. századi klasszikus szerző kompozíciói, de hagyomány például Csajkovszkij Diótörőjének más művészeti ágak bevonásával színpadra vitt megszólaltatása is a karácsonyi időszakban.

A Nemzeti Filharmonikusok egyedülálló nyáresti sorozata több mint fél évszázados múltra tekint vissza: minden évben, a magyarországi Beethoven-emlékhelyen, Martonvásáron, az egykori Brunszvik-kastély parkjában szólaltatja meg a zeneszerző ismert és kevésbé ismert műveit. Az együttes utóbbi két évtizedes tevékenységét olyan további fontos vállalkozások is fémjelzik, mint például Brahms, Bruckner, Dvořák, Mahler, Mendelssohn, Liszt szimfonikus zenéjének folyamatos bemutatása. Továbbá külön színfoltot képviselnek a repertoáron Kocsis Zoltán Debussy, Rachmaninov, Bartók műveiből készített átiratai is.

Hangversenyeiken világhírű vendégművészek és vendégkarmesterek lépnek fel – néhány név az utóbbi évekből: Boris Berezovsky, Boldoczki Gábor, Ingrid Fliter, Lawrence Foster, Kirill Gerstein, Natalia Gutman, Michail Jurowski, Cyprien Katsaris, Laurent Korcia, Gidon Kremer, Leonid Kuzmin, Sergei Krylov, Denis Matsuev, Carlo Montanaro, Sergei Nakariakov, Emmanuel Pahud, Perényi Miklós, Libor Pešek, Lovro Pogorelich, Ránki Dezső, Vadim Repin, Carlo Rizzi, Rost Andrea, Cristina Ortiz, Thomas Sanderling, Heinrich Schiff, Gilbert Varga, Alexei Volodin, Yuja Wang, Jörg Widmann. A zenekar működésének egyik pillérét jelenti a kiemelkedő pályakezdő magyar muzsikusok meghívása is, akik közül az utóbbi esztendőkben többen futottak be nemzetközi karriert; ilyen többek között Balog József, Banda Ádám, Baráti Kristóf, Berecz Mihály, Bretz Gábor, Farkas Gábor, Fejérvári Zoltán, Fülei Balázs, Gyöngyösi Ivett, Hajnóczy Júlia és Kelemen Barnabás.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar az elmúlt 15 évben mintegy 40 országban közel 330 külföldi turnékoncertet adott. Kocsis Zoltán vezetésével olyan neves helyszíneken és fesztiválokon lépett fel, mint a New York-i Avery Fisher Hall, a tokiói Suntory Hall, a birminghami Symphony Hall, az athéni Megaron, a bukaresti Enescu Fesztivál, a Colmari és a Kanári-szigeteki Fesztivál, bogotai Beethoven Fesztivál; 2011-ben, a Liszt-év alkalmából a brüsszeli Bozar Központban és a Vatikánban játszott, a XVI. Benedek pápa tiszteletére adott koncerten. Az együttes rendszeresen visszatér Franciaországba, Japánba, Németországba, Romániába, Spanyolországba, Szlovákiába és Szlovéniába. Az utóbbi években felléptek Bogotában, Isztambulban és Dél-Koreában is; a 2016-2017 zenei évadban kínai fellépést vállaltak, és ismét visszatérnek Erdélybe, Japánba, Lengyelországba és Spanyolországba.