Embey-Isztin Zsófia - fuvola - zenekari tag

Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes." Számomra lényegtelen, hogy fuvolázom, vagy épp füvet nyírok a kertben, esetleg egy Dobos torta tetejét próbálom a lehető legtökéletesebben elkészíteni, igyekszem ennek szellemében tenni, élni és dolgozni

Jól emlékszem arra a hittan órára, amikor a Plébános Úr kérdésére, /Mi leszel,ha nagy leszel?/ mintegy fél év piccolózás után kijelentettem, hogy zenekarban fogok fuvolázni. Sándor Atya kedvesen rám nézett, és szelíd mosollyal próbálta tudtomra adni, hogy ahhoz bizony nagyon sokat kell gyakorolni. Abban, hogy ez a döntés már ilyen korán megfogalmazódott, oroszlánrésze volt egy bizonyos a Vácrátóti Botanikuskertben megtartott ÁHZ koncertnek, ahol Kovács Lóránt valamelyik Mozart fuvolaversenyt játszotta, ill. első tanáraimnak, Király Tibornak és Mundi Margitnak, akik a kezembe adták a piccolót, azután a fuvolát.

Későbbi tanáraim, Szebenyi János a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, és id. Kovács Imre a Zeneművészeti Főiskolán szintén az ÁHZ fuvolistái voltak. Diplomámat végül 1994-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Egyetemi Ágazatának Szegedi Konzervatóriumában Bálint Jánosnál szereztem. Még az ő tanítványként 1994-ben Rómában a Valentino Bucchi Nemzetközi Fuvola és Piccolóversenyen  3. díjat nyertem.

Ugyanez év őszén lettem a Máv Szimfonikus Zenekar tagja, ahol 2001-ig szólófuvolásként dolgoztam. Közben két gyermekem született.  2001-ben kerültem a Nemzeti Filharmonikus Zenekarhoz, ahol váltóhangszeresként fuvolán és piccolón is játszom. Nagy örömmel veszek részt a Próbatermi Vendégség kamarakoncertjein, ill. a gyerekeknek szóló Úton a zene koncerteken is. Magyar zenészként nagy boldogság, hogy sokat játszunk és foglalkozunk Bartók Bélával. Az ő csodálatos és mindig aktuális zenéje nagyszerű példamutatás számomra, hogy hogyan kell magyarként európainak lenni. Zenész pályafutásom legnagyobb élményeit kaptam általa. Ha egy darabot kellene kiemelni, akkor nekem A Fából faragott királyfi az abszolút kedvenc.

Amikor 1976-ban életemben először beléptem a kismarosi iskola osztálytermébe, a következő József Attila idézet fogadott: “Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.” Számomra lényegtelen, hogy  fuvolázom, vagy épp füvet nyírok a kertben, esetleg egy Dobos torta tetejét próbálom a lehető legtökéletesebben elkészíteni, igyekszem ennek szellemében tenni, élni és dolgozni.