Úton a zene – edukációs program

Úton a zene – a Nemzeti Filharmonikusok edukációs programja

 

A Nemzeti Filharmonikusok edukációs programjának részeként 2015-ben elindítottuk az Úton a zene című kamarakoncert sorozatot. A hangversenyeket elsősorban olyan vidéki településeken rendezzük meg, ahol a gyerekeknek kevés lehetőségük adódik a minőségi komolyzenével való találkozásra. Emellett a program során olyan intézményeket is meglátogatunk, ahol utánpótlás nevelés folyik, tehát alap és középfokú művészeti iskolákba is eljutunk.

A koncertek ismeretterjesztő jellegüknél fogva alkalmasak a gyerekek zenei ismereteinek bővítésére, de elsősorban olyan élményt nyújtanak, ami felkeltheti bennük a komolyzene iránti érdeklődést, illetve a már zenélő gyerekeknek inspirációt adhat további tevékenységükhöz.

A hangversenyek műsorát egyeztetjük a vendéglátó iskolák tanáraival, illetve lehetőséget biztosítunk arra, hogy a koncerten tehetséges diákok is fellépjenek. A műsor mindig gyerekközpontú, sok, színes magyarázattal ellátott, ahol igyekszünk az ifjak érdeklődését felkelteni a klasszikus zene és a különböző hangszerek iránt. Az útra kelő művészeink mindig azok közül kerülnek ki, akik a legnagyobb affinitást mutatják az ismeretátadás, a fiatalok beavatása iránt. Az alap- vagy középfokú művészeti iskolák esetében a koncert után művészeink a helyi tehetséges tanulóknak „Kis-mester kurzust” tartanak, melyen a növendékek mellett a tanszaki tanárok, érdeklődő szülők is részt vehetnek. Itt Magyarország legjobb művészei csiszolják a zenét tanuló diákok tudását, finomítják technikájukat, beavatják kisebb-nagyobb fortélyokba őket. Ez sokszor nemcsak a diákoknak, de a pedagógusoknak is új látószöget biztosít.

2015-ben 26 oktatási intézményben, közöttük a KIP (Komplex instrukciós Program, a hátrányos helyzetű gyerekek integrációs oktatásának megvalósítására alkalmas nevelési-oktatási módszer) iskoláiban adtunk koncertet, majd 2016-ban pályázatot írtunk ki, amelyre 67 iskola jelentkezett szerte az országból. Ezeket az iskolákat 2017. év végéig sikerült végig látogatnunk.

A 2018/19 – es évadban első sorban a Symphonia Alapítvány került az Úton a zene fókuszába. Ez az alapítvány működteti az úgynevezett SAMI sulikat, azaz a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskolákat, melyek ingyenes zene tanulási lehetőséget biztosítanak azon tanulók számára, akiknek a zenélés a társadalmi beilleszkedés és felzárkózás egyik hatékony eszköze lehet. Az évad során összesen 40 koncertet adtunk, ebből 15 alkalommal jártunk SAMI Sulikban. Az évad újdonsága volt még az Úton a zene+ módszertani koncert, mely a leendő pedagógusokat célozza meg, és melynek első állomása az egri Eszterházy Károly Egyetem volt.

  1. áprilisában újabb pályázatot írtunk ki az Úton a zene kamarakoncertekre az ország összes állami fenntartású általános- és középiskolája számára, valamint az alap- és középfokú művészeti iskolák, és az egyesített módszertani intézmények részére. Legnagyobb örömünkre 334 iskola jelezte igényét, melyek közül a 2019/20-as évadban 40 pályázót választottunk ki. Sajnos a pandémia miatt a második félévre tervezett koncertek egy része elmaradt, melyeket igyekszünk a 2020/21 es évadban pótolni, illetve további 50 koncertet tervezünk az évadban, amennyiben a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi.

Az Úton a zene koncerteket követően az iskolákkal igyekszünk fenntartani a kapcsolatot, és további lehetőségeket- például részvétel zenekari próbákon a Művészetek Palotájában, koncertlátogatás, színfalak mögötti túra – ajánlani. Sajnos a jelen évad első felében a személyes próbalátogatási lehetőségek szünetelnek.

Amennyiben kérdése, megjegyzése van az Úton a zene programmal vagy a próbalátogatással kapcsolatosan,kérem, keresse bizalommal az edukációs programok kidolgozásáért és lebonyolításáért felelős munkatársunkat, Szathmáry Évát az alábbi elérhetőségeken:

e-mail: szathmary.e@filharmonikusok.hu, tel. +3630 411 6663