Úton a zene – edukációs program

Úton a zene – a Nemzeti Filharmonikusok edukációs programja

A Nemzeti Filharmonikusok edukációs programjának részeként 2015-ben elindítottuk az Úton a zene című kamarakoncert sorozatot. A hangversenyeket elsősorban olyan vidéki településeken rendezzük meg, ahol a gyerekeknek kevés lehetőségük adódik a minőségi komolyzenével való találkozásra. Emellett a program során olyan intézményeket is meglátogatunk, ahol utánpótlás nevelés folyik, tehát alap és középfokú művészeti iskolákba is eljutunk.

A koncertek ismeretterjesztő jellegüknél fogva alkalmasak a gyerekek zenei ismereteinek bővítésére, de elsősorban olyan élményt nyújtanak, ami felkeltheti bennük a komolyzene iránti érdeklődést, illetve a már zenélő gyerekeknek inspirációt adhat további tevékenységükhöz.

A hangversenyek műsorát egyeztetjük a vendéglátó iskolák tanáraival, illetve lehetőséget biztosítunk arra, hogy a koncerten tehetséges diákok is fellépjenek. A műsor mindig gyerekközpontú, sok, színes magyarázattal ellátott, ahol igyekszünk az ifjak érdeklődését felkelteni a klasszikus zene és a különböző hangszerek iránt. Az útra kelő művészeink mindig azok közül kerülnek ki, akik a legnagyobb affinitást mutatják az ismeretátadás, a fiatalok beavatása iránt. Az alap- vagy középfokú művészeti iskolák esetében a koncert után művészeink a helyi tehetséges tanulóknak „Kis-mester kurzust” tartanak, melyen a növendékek mellett a tanszaki tanárok, érdeklődő szülők is részt vehetnek. Itt Magyarország legjobb művészei csiszolják a zenét tanuló diákok tudását, finomítják technikájukat, beavatják kisebb-nagyobb fortélyokba őket. Ez sokszor nemcsak a diákoknak, de a pedagógusoknak is új látószöget biztosít.

 

100 évesek vagyunk