Úton a zene – edukációs program

Úton a zene – edukációs program

 

A Nemzeti Filharmonikusok edukációs programjának részeként 2015-ben elindítottuk az Úton a zene című kamarakoncert sorozatot. A hangversenyeket olyan vidéki településeken rendezzük meg, ahol – akár működik is zeneiskola – a gyerekeknek kevés lehetőségük adódik a minőségi komolyzenével való találkozásra.

A koncertek ismeretterjesztő jellegüknél fogva alkalmasak a gyerekek zenei ismereteinek bővítésére, de elsősorban olyan élményt nyújtanak, ami felkeltheti bennük a komolyzene iránti érdeklődést, illetve a már zenélő gyerekeknek inspirációt adhat további tevékenységükhöz.

 

A hangversenyek anyagát egyeztetjük a vendéglátó iskolák tanáraival, illetve lehetőséget biztosítunk arra, hogy a koncerten tehetséges diákok is fellépjenek. A műsor mindig gyerekközpontú, sok, színes magyarázattal ellátott, ahol igyekszünk az ifjak érdeklődését felkelteni a klasszikus zene és a különböző hangszerek iránt. Az útra kelő kvartettek és kvintettek művészei mindig azok közül kerülnek ki, akik a legnagyobb affinitást mutatják a tanítás, a fiatalok beavatása iránt. A koncert után a művészeink a helyi tehetséges tanulóknak „Kis-mester kurzust” tartanak, melyen a növendékek mellett a tanszaki tanárok, érdeklődő szülők is részt vehetnek. Itt Magyarország legjobb művészei csiszolják a zenét tanuló diákok tudását, finomítják a technikájukat, beavatják kisebb-nagyobb fortélyokba őket.

 

2015-ben 26 oktatási intézményben, közöttük a KIP (Komplex instrukciós Program, a hátrányos helyzetű gyerekek integrációs oktatásának megvalósítására alkalmas nevelési-oktatási módszer) iskoláiban adtunk koncertet, majd 2016-ban pályázatot írtunk ki, amelyre 67 iskola jelentkezett szerte az országból. Ezeket az iskolákat 2017. év végéig sikerült végig látogatnunk, ami – bele véve a 2015- ben meglátogatott iskolákat is – koncertenként átlag 250 gyermeket számolva mintegy 23 000 nézőt jelent.

 

Emellett újabb területeket is megcéloztunk, így már nemcsak az általános iskolákat, zeneiskolákat vesszük célba, hanem külön programmal készülünk az óvodák, illetve a speciális gondoskodást igénylő gyerekeket foglalkoztató intézmények részére is, így ellátogattunk például a Pető Intézetbe.

 

A 2018/19 – es évadban első sorban a Szimfónia Programban résztvevő iskolákban játszanak zenészeink. Ezzel párhuzamosan újabb pályázatot írunk ki, melyet kibővítünk a középiskolás korosztály számára is. Az évad második felében ennek a pályázatnak a nyertes intézményeiben is fogunk koncerteket adni.

 

Az Úton a zene programmal kapcsolatos kérdéseket, megjegyzéseket szívesen fogadja az edukációs programok kidolgozásáért és lebonyolításáért felelős kollégánk, Szathmáry Éva az alábbi elérhetőségeken:

e-mail: szathmary.e@filharmonikusok.hu, tel. +3630 411 6663