Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Zenekarunk tagjai, története

Mali István
vezető zenekari menedzser

I. hegedű

Bangó Ferenc
I. hegedű - koncertmester
Falvay Attila
I. hegedű - koncertmester
Koppándi Jenő
I. hegedű - koncertmester
Bodor János
I. hegedű - koncertmester-helyettes
Bodor Gábor
I. hegedű
Fülöp László
I. hegedű
Gombos-Hutás Erzsébet
I. hegedű
Horváth János
I. hegedű
Király-Lugosi Veronika
I. hegedű
Kökény Eszter
I. hegedű
Meleg Károly
I. hegedű
Miczki Rita
I. hegedű
Molnár Zsuzsanna
I. hegedű
Németh Katalin
I. hegedű
Papp Dániel
I. hegedű
Prőhle Katalin
I. hegedű
Sárosi Péter
I. hegedű

II. hegedű

Herendiné Szekeres Gizella
II. hegedű, szólamvezető
Dúlfalvy Éva
II. hegedű, szólamvezető
Bali Gábor
II. hegedű
Detvay Mária Marcella
II. hegedű
Dévényiné Szentmihályi Lilla
II. hegedű
Gabora Gyula
II. hegedű
Horváth Zoltán
II. hegedű
Koltai Réka
II. hegedű
Kovács Csilla
II. hegedű
Oszecsinszkij Román
II. hegedű
Sánta Ferenc
II. hegedű
Szabó Alíz
II. hegedű
Szabó Krisztina
II. hegedű
Szegleti Bernadett
II. hegedű

brácsa

Porzsolt György
brácsa, szólamvezető
Rudolf András
brácsa, szólamvezető
Balogh Enikő
brácsa
Bársony Zsuzsanna
brácsa
Gál Zoltán
brácsa
Kertész Sándor
brácsa
Kökényessy Zoltán
brácsa
Krähling Dániel
brácsa
Ludmány Dénes
brácsa
Mohácsi Gyula
brácsa
Rácz László
brácsa
Reményi Ágnes
brácsa
Török Mátyás
brácsa

cselló

Kántor Balázs
cselló, szólamvezető
Koó Tamás
cselló, szólamvezető
Bajner Zsuzsanna
cselló
Deák György
cselló
Fazekas Beatrix
cselló
Harangozó Sándor
cselló
Hotzi Mátyás
cselló
Lantos Szilvia
cselló
Lukács Tünde
cselló
Pleszkán Marianna
cselló
Ujházi Gyöngyi
cselló

nagybőgő

Kubina Péter
nagybőgő, szólamvezető
Sztankov Iván
nagybőgő, szólamvezető
Dévényi Gábor
nagybőgő
Kóta Balázs
nagybőgő
Kovács A. Ferenc
nagybőgő
Kozák Zoltán
nagybőgő
Mészáros János
nagybőgő
Zsákai Tibor
nagybőgő

fuvola

Kovács Imre
fuvola, szólamvezető
Szabó Anita
fuvola, szólamvezető
Embey-Isztin Zsófia
fuvola
Gáspár Kornélia
fuvola
Móré Irén
fuvola

oboa

Horváth Béla
oboa, szólamvezető
Pap Eszter
oboa, szólamvezető
Budai Edit
oboa
Kubina Ágnes
oboa

klarinét

Szatmári Zsolt
klarinét, szólamvezető
Tönköly József
klarinét, szólamvezető
Németh József
klarinét
Salamon György
klarinét

fagott

Bokor Pál
fagott, szólamvezető
Horváth Andrea
fagott, szólamvezető
Szalai Edina
fagott

kürt

Borbély Balázs
kürt, szólamvezető
Gál László
kürt, szólamvezető
Farkas Ferenc
kürt
Kutas Dávid
kürt
Maruzsa Tibor
kürt
Rákos László
kürt

trombita

Molnár Zoltán
trombita, szólamvezető
Tóth László
trombita, szólamvezető
Skultéty Zsolt
trombita
Spitzer Zsolt
trombita

harsona

Kócziás Ferenc
harsona, szólamvezető
Stürzenbaum Róbert
harsona, szólamvezető
Galla Ákos
harsona
Kácsik Jenő
harsona
Kerényi Balázs
harsona

tuba

Szentpáli Roland
tuba, szólamvezető

ütőhangszerek

Joó Szabolcs
ütőhangszerek, szólamvezető
Bíró Gergely
ütőhangszerek, szólamvezető
Weisz Nándor
ütőhangszerek

hárfa

Sipkay Deborah
hárfa, szólamvezető

Zenekarunk története

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar története 1923-ban kezdődött az akkor még Székesfővárosi Zenekar nevet viselő együttes megalakulásával. Az alapító és a vezető karmester tisztséget tizenöt éven át betöltő Bor Dezső után, Fricsay Ferencet és Somogyi Lászlót nevezték ki a zenekar élére a háborút követően. A két vezető karmester mellett Otto Klemperer is dirigálta az együttest több mint negyven alkalommal, továbbá visszatérő vendégnek számított Doráti Antal, valamint ezekben az években kezdődött a külföldi vendégszereplések sora is. 1952-ben az akkor Magyar Állami Hangversenyzenekar néven működő együttes élére Ferencsik János, a második világháború utáni évtizedek legjelentősebb Magyarországon maradt karmestere került, aki egészen haláláig, több mint harminc éven keresztül ellátta a zeneigazgatói posztot. Az 1960-as évektől ismét megszaporodtak a híres vendégkarmesterek fellépései a zenekarnál, ekkor dolgozott az együttessel Ernest Ansermet, Zubin Mehta, Lorin Maazel, John Barbirolli, Leopold Stokowski, Leonard Bernstein, Carlo Maria Giulini, Riccardo Muti, Claudio Abbado és Christoph von Dohnányi, valamint számos világhírű szólista, mint például Szvjatoszlav Richter, Yehudi Menuhin, Anja Silja, Starker János és Ruggiero Ricci. Ferencsik János halálával lezárult egy korszak a zenekar életében, majd 1987-től tíz éven át a japán dirigens, Kobayashi Ken-Ichiro állt a zenekar élén. 1997-ben ismét új fejezet kezdődött, amikor Kocsis Zoltán lett a főzeneigazgató. A közel két évtizedben a zenekar megújult, sokoldalúan látja el a nemzeti szimfonikus együttes feladatait: megszólaltatja a megszokott repertoárról hiányzó fontos alkotásokat a klasszikus művek mellett, megismerteti közönségével a közelmúlt és napjaink magyar zenéjét és népszerűek kamarazenei és ifjúsági koncertsorozatai is.  Kocsis Zoltán halála után 2017 márciusától 2020 augusztusáig a  a zenekarnál korábban éveken át első állandó karmesterként közreműködő, komoly nemzetközi karriert maga mögött tudható, Liszt Ferenc-díjas Hamar Zsolt töltötte be a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatói posztját.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar a hiánypótló vállalkozások keretében adta elő Richard Strauss ritkán játszott operáit, balettjeit – bemutatásuk szerinti sorrendben –: a Daphnét, a Capricciót, A hallgatag asszonyt, a József-legendát és A béke napját. Szintén a zenekar nevéhez fűződik Claude Debussy Pelléas és Mélisande című operájának, A tékozló fiú című kantátájának és Szent Sebestyén vértanúsága című misztériumának előadása, Arnold Schoenberg nagyszabású kantátájának, a Gurre-daloknak, valamint torzóban maradt operájának, a Mózes és Áronnak magyarországi bemutatója, mely utóbbi nemzetközi szenzációt keltett Kocsis Zoltán befejezésével. Az együttes koncertjein Sergey Rachmaninov és Maurice Ravel koncertműsorokon ritkán játszott művei is gyakran hallhatók, de a zenekar fontos feladatai közé tartozik a 20–21. századi és kortárs magyar zene ügyének ápolása is; e küldetés jegyében szólaltak meg például Kurtág György, Jeney Zoltán, Szokolay Sándor és Durkó Zsolt alkotásai, számos alkalommal a testvéregyüttessel, a Nemzeti Énekkarral együttműködésében.

A zenekar munkáját évadokon átívelő, hosszútávú tervezés fémjelzi. Lévén Kocsis Zoltán világviszonylatban is az egyik legjelentősebb Bartók-előadó volt, az együttes repertoárján hangsúlyosan szerepelt a Bartók-életmű. A mértékadó interpretációk 2006 óta a Bartók Új Sorozatban jelennek meg, amelynek több felvétele is számos rangos szakmai díjban részesült (Midem Classic Award, Diapason d’or, Supersonic-díj, Hungaroton Aranylemez, Hungaroton Platinalemez, a Le Monde de la Musique Choc-díja, Diapason-díj, Gramofon-díj, BBC Music Magazine Award-jelölés). Minden esztendőben, Bartók halálának előestéjén műsorra kerülnek a 20. századi klasszikus szerző kompozíciói, de hagyomány például Csajkovszkij Diótörőjének más művészeti ágak bevonásával színpadra vitt megszólaltatása is a karácsonyi időszakban.

A Nemzeti Filharmonikusok egyedülálló nyáresti sorozata több mint fél évszázados múltra tekint vissza: minden évben, a magyarországi Beethoven-emlékhelyen, Martonvásáron, az egykori Brunszvik-kastély parkjában szólaltatja meg a zeneszerző ismert és kevésbé ismert műveit. Az együttes utóbbi két évtizedes tevékenységét olyan további fontos vállalkozások is fémjelzik, mint például Brahms, Bruckner, Dvořák, Mahler, Mendelssohn, Liszt szimfonikus zenéjének folyamatos bemutatása. Továbbá külön színfoltot képviselnek a repertoáron Kocsis Zoltán Debussy, Rachmaninov, Bartók műveiből készített átiratai is.

Hangversenyeiken világhírű vendégművészek és vendégkarmesterek lépnek fel – néhány név az utóbbi évekből: Boris Berezovsky, Boldoczki Gábor, Ingrid Fliter, Lawrence Foster, Kirill Gerstein, Natalia Gutman, Michail Jurowski, Cyprien Katsaris, Laurent Korcia, Gidon Kremer, Leonid Kuzmin, Sergei Krylov, Denis Matsuev, Carlo Montanaro, Sergei Nakariakov, Emmanuel Pahud, Perényi Miklós, Libor Pešek, Lovro Pogorelich, Ránki Dezső, Vadim Repin, Carlo Rizzi, Rost Andrea, Cristina Ortiz, Thomas Sanderling, Heinrich Schiff, Gilbert Varga, Alexei Volodin, Yuja Wang, Jörg Widmann. A zenekar működésének egyik pillérét jelenti a kiemelkedő pályakezdő magyar muzsikusok meghívása is, akik közül az utóbbi esztendőkben többen futottak be nemzetközi karriert; ilyen többek között Balog József, Banda Ádám, Baráti Kristóf, Berecz Mihály, Bretz Gábor, Farkas Gábor, Fejérvári Zoltán, Fülei Balázs, Gyöngyösi Ivett, Hajnóczy Júlia és Kelemen Barnabás.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar az elmúlt 15 évben mintegy 40 országban közel 330 külföldi turnékoncertet adott. Kocsis Zoltán vezetésével olyan neves helyszíneken és fesztiválokon lépett fel, mint a New York-i Avery Fisher Hall, a tokiói Suntory Hall, a birminghami Symphony Hall, az athéni Megaron, a bukaresti Enescu Fesztivál, a Colmari és a Kanári-szigeteki Fesztivál, bogotai Beethoven Fesztivál; 2011-ben, a Liszt-év alkalmából a brüsszeli Bozar Központban és a Vatikánban játszott, a XVI. Benedek pápa tiszteletére adott koncerten. Az együttes rendszeresen visszatér többek között Franciaországba, Japánba, Németországba, Romániába, Spanyolországba, Szlovákiába és Szlovéniába. Az utóbbi években felléptek Bogotában, Isztambulban és Dél-Koreában és Kínában is.