Utazás-hegedűverseny

Wolf Péter a hegedűversenyt Baráti Kristóf és a Budapesti Vonósok megtisztelő felkérésére komponálta, és a bemutató sikere a darab további elhangzásainak lehetőségét vetette föl. Így elkészült a mű teljes szimfonikus zenekari változata is, amelynek egyik tételében női kar is énekel.

Wolf Péter ezt mondta az alkotómunkáról: „A szólista játéka rendkívül inspiráló, nincs határ semmilyen tekintetben: zenei és technikai szempontból a legteljesebb szabadságot élveztem”.

 

A Hegedűversenyről pedig így ír maga a zeneszerző.

 

Az Utazás hat rövid tételből áll, valamennyi vagy egy város, vagy egy tájegység nevét viseli. Ennek megfelelően többnyire valamilyen tánc, vagy egy jellemző hangulat, illetve a Liverpool címet viselő tétel esetében egy főhajtás a Beatles előtt.

1.Le Havre
Tánc, mely jókedvű utazás kezdete; komponálásakor csak pozitív gondolataim voltak, az útrakelés jóleső izgalma.
2.Andalucia
Vonzalmam a latin népek széles érzelmi skálája iránt egy, az előzőnél összetettebb, önmagában is teljesebb tételt eredményezett.
3.Liverpool
Számomra, és korosztályom számára ez a Beatles városa; és beismerése annak a ténynek, hogy hatásuk alól én sem tudtam – nem is akartam – kivonni magam.
4. Jerusalem
Ennyi történelmi- és kulturális emléket, ennyi szomorúságot és ennyi életigenlést egyetlen más városban sem tapasztaltam. Mélyen áhítom a békét.
5. Bihar
Ez Magyarországhoz és Erdélyhez is kötődik. Csak az ember minősége érdekel, semmi más. Ahogy mindenben. Amolyan „szállj magadba”-zene.
6. Dublin
Kétszer vezényeltem az Eurovízió zenekarát. Írországi kószálásaimon csak ilyen dalokat hallottam. Most is bármikor szívesen mennék, de addig megpróbálom idehozni Önöknek az ír kocsmák hangulatát.

 

100 évesek vagyunk