WERTHER
Mikor
2023. február 22., szerda
19:30-tólvárhatóan 21:50-ig
Hol
Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem,
Budapest
Jegyek
6 900 Ft, 5 900 Ft, 4 900 Ft, 3 900 Ft, 2 900 Ft
Jegyvásárlás


WERTHER

Kocsis bérlet / 2

Vashegyi György karmester

A hangversenyt ÉLŐBEN követhetik a Müpa Budapest honlapján, Facebook oldalán, valamint YouTube-csatornáján.

Jules Massenet: Werther

Charlotte Véronique Gens
Werther Tassis Christoyannis
Sophie Hélène Carpentier
Albert Thomas Dolié
A tiszttartó Matthieu Lécroart 

Schmidt Artavazd Sargsyan
Johann/Brühlmann Laurent Deleuil

Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékei
(karigazgatók: Sapszon Borbála és Tóth Márton)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Vashegyi György

Érdekes ellentmondás: a német költőfejedelem, Johann Wolfgang Goethe két alapműve, a lét megkerülhetetlen kérdéseire filozófiai síkon választ kereső Faust és a Sturm und Drang mozgalom reprezentatív képviselőjeként számon tartott (önéletrajzi hátterű) Werther francia komponisták jóvoltából vonult be a zenetörténetbe: az előbbiből Gounod, az utóbbiból Massenet írt operát. A francia zenés színpadi repertoárral sok éve behatóan foglalkozó Vashegyi György világsztár szólisták élén vezényli a Werther koncertelőadását a Nemzeti Filharmonikus Zenekar estjén.

Ki hinné, hogy már 1774-ben is megrendezték a Lipcsei Könyvvásárt? Erre időzítve jelent meg Goethe levélregénye, Az ifjú Werther szenvedései, amely – mai szóhasználattal – azonnal bestsellerré vált (magyarra elsőként Kazinczy Ferenc fordította), nyomában pedig pusztító Werther-láz tört ki Európa-szerte, öngyilkossági hullámot indítva el a világfájdalmas, csalódott szerelmesek körében.

Francia megzenésítője, Jules Massenet már egy későbbi kor gyermeke: Goethe halála után tíz évvel született, 1842-ben. Termékeny operaszerző volt: e műfajban több mint harminc művet alkotott, melyek közül azonban csupán kettő aratott valóban nagy sikert, a Manon (1884) és a Werther (1892). Utóbbi ősbemutatója nem Párizsban volt, hanem Bécsben, az Opéra Comique ugyanis a „túl komoly” cselekmény miatt nem vállalta a négyfelvonásos drame lyrique színrevitelét. Így elsőként a Hofoper közönsége tapsolhatott a máig népszerű műnek, 1892. február 16-án.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Vashegyi György vezényelte előadásának nemzetközi szólistagárdája olyan élvonalbeli énekesekből áll, akiknek többségét a magyar közönség a karmester korábbi produkcióiból ismeri.

A Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Palazzetto Bru Zane koprodukciójában
https://bru-zane.com/en/

Partitúra a Heugel kiadásában
Felvétel a „Francia opera” sorozat részeként – a Bru Zane Label kiadásában

100 évesek vagyunk