Wagner: A bolygó hollandi
Mikor
2018. június 8., péntek
18.00 - 20.45-tól
Hol
Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem,
Budapest
Jegyek
5.500 Ft, 7.900 Ft, 10.900 Ft, 14.900 Ft, 19.900 Ft
Tovább


Wagner: A bolygó hollandiWagner A bolygó hollandi – nyitány

Daland – Liang Li
Senta – Elisabet Strid
Erik – Ric Furman
Mary – Wiedemann Bernadett
Kormányos – Franz Gürtelschmied
A hollandi – John Lundgren

 

Horgas Péter – díszlet
Benedek Mari – jelmez
Fischer Ádám – művészeti vezető
Ódor Dániel – koreográfia
Geréb Zsófia – rendezőasszisztens
Kovalik Balázs – rendező

a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
No Comment Társulat
Peter Schneider állandó vendégkarmester

Irodalom és élet kivételes erejű, párhuzamos hatása a zenére: a hitelezői elől menekülő komponista egy vitorlás fedélzetén szörnyű tengeri vihart él át, s ez idézi emlékezetébe nem sokkal korábbi olvasmányélményét az átok sújtotta kísértethajósról, akinek bűnéért vezekelve ítéletnapig kell a tengeren bolyongania. Mindebből természetesen romantikus opera lesz.

Richard Wagner életművének van néhány kulcsfogalma – a zeneszerző kompozíciós eszköztárából kölcsönzött szóval úgy is mondhatnánk: vezérmotívuma -, ezek egyike, sőt talán a legfontosabb: a megváltás. A megváltásra szomjazó bűnös, aki tévelyeg, és a megváltó, aki nem egy esetben nő. Mi mással válthatná meg a férfit, mint a szerelem és az állhatatos hűség erejével? A bolygó hollandi, a bayreuthi Wagner-kánon (a „bayreuthi tíz”) keletkezési idejét tekintve legkorábbi operája a már eléggé érett, de még eléggé korai művek varázslatos közvetlenségével és ugyanakkor balladai tömörséggel hat.
A Müpa választása kétszeresen is bátor és elfogulatlan volt, amikor 2015-ben az operát először műsorra tűzte: egyrészt azzal, hogy az 1841-es, egyfelvonásos első verziót választotta, másrészt azzal, hogy nyitottságát bizonyítva az innovatív szellemű Kovalik Balázsra bízta a rendezést. Kovalik, akit újraértelmező olvasataiért becsül a nemzetközi operaélet, valóban eredeti módon közelített a történethez, művészmetaforaként értelmezve a címszereplő alakját. Liang Li kínai basszus opera- és koncerténekesként egyaránt elismert. Elisabeth Strid a világ operaházainak rendszerese vendége, a Bayreuthi Ünnepi Játékokon is fellépett. Ric Furman amerikai tenort erőteljes hangjáért és lágy tónusáért dicséri a kritika. Wiedemann Bernadett repertoárján egyaránt szerepelnek Verdi drámai mezzoszoprán és Wagner alt hősnői. Franz Gürtelschmied 2014-ben a Salzburgi Ünnepi Játékokon kezdte pályafutását. A svéd John Lundgren legfontosabb Wagner-szerepei között megtalálható A bolygó hollandi címszerepe, valamint Wotan és Alberich is. Az osztrák Peter Schneider rangos német operaházak dirigenseként dolgozott; a bécsi Staatsoper tiszteletbeli karmestere.

Az Európai Unió Kreatív Európa programjának társfinanszírozásával.

100 évesek vagyunk