Versenyművek / Bach, Mozart, Hummel és Haydn művei
Mikor
2019. november 17., vasárnap
15:00-tólvárhatóan 17:10-ig
Hol
Müpa – Fesztivál Színház,
Budapest
Jegyek
2 500 Ft
Jegyvásárlás


Versenyművek / Bach, Mozart, Hummel és Haydn művei

Zenemánia / Ifjúsági bérlet 1.

Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Házigazda: Dinyés Dániel

Műsor:

CARL PHILIPP EMANUEL BACH: a-moll csellóverseny I. tétel

W.A.MOZART: Fagottverseny  II.tétel

J.N. HUMMEL: Bevezetés, téma és variációk op. 102 oboára és zenekarra

J. HAYDN: Sinfonia Concertante III.tétel

Szólisták:

Falvay Attila hegedű

Kántor Balázs cselló

Horváth Béla oboa

Bokor Pál fagott

A népszerű Zenemánia sorozat bevezetés a zene világába, kötetlen, beszélgetős hangversenyek formájában. Ebben az évadban a zene sokszínűvége a fő téma, s ezen belül ez a találkozás az egyik legvonzóbb műfaj: a szólóhangszer(ek) és a zenekar párbeszédére épülő versenymű rejtelmeibe kínál bepillantást.

A koncertek házigazdája és műsorvezetője, a rendkívül sokoldalú Dinyés Dániel közvetlen műsorvezetésével s a Nemzeti Filharmonikus Zenekar művészeinek előadásait hallgatva a közönség dióhéjban megismerheti a versenymű műfajának történetét, hiszen hallhat művet Bach, Mozart és Hummel tollából. Négy különböző hangszer concertói ezek: a hegedű, az oboa, a cselló és a fagott „verseng” bennük a zenekarral. Izgalmas kérdés, amelyre bizonyára feleletet is kapnak a jelenlévők: miben más egy fúvós és egy vonós versenymű, milyen a concerto akkor, ha magas hangú hangszer tündököl a maga könnyed trilláival, és milyen, ha mély tónusú instrumentum brummog a basszusregiszterben.

Miután a közönség minderre választ kapott, s hallotta is e concertók dallamait, meglepő és frappáns fordulattal a négy hangszer végül egyetlen műben egyesül: Joseph Haydn sinfonia concertantéjában, amelyet a mester hegedűre, oboára, csellóra és fagottra írt. Ez a speciális műfaj a versenymű különleges fajtájaként egyesíti magában a szimfónia és a concerto tulajdonságait. Itt nem egyetlen szólóhangszer, hanem szólóhangszerek csoportja „verseng” a zenekarral. A műfaj egyszerre rokona a barokk concertónak és a klasszikus szimfóniának.

100 évesek vagyunk