Kocsis Zoltán-emlékkoncert
Mikor
2019. november 6., szerda
19:30-tólvárhatóan 21:45-ig
Hol
Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem,
Budapest
Jegyek
5 500 / 4 500 / 4 000 / 3 500 / 2 500 Ft
Jegyvásárlás


Kocsis Zoltán-emlékkoncert

Bérleten kívüli hangverseny

Maurice Ravel – Kocsis Zoltán Couperin sírja
Frédéric Chopin I. (e-moll) zongoraverseny, op. 11
***
Kovács Zoltán Missa Pannonica
Érdi Tamás zongora
Kolonits Klára szoprán
Bakos Kornélia alt
Horváth István tenor
Kovács István basszus
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Thomas Kornél (nyitómű) karmester
Hamar Zsolt karmester

2016. november 6-án hunyt el Kocsis Zoltán. Halála évfordulóján az egykor általa vezetett együttesek, akárcsak a korábbi években, idén is hangversennyel emlékeznek meg a nagy muzsikusról. Műfajával vagy gondolatvilágával az est műsorának valamennyi száma a zongoraművészre, karmesterre és zeneszerzőre utal.

Ravel sorozata, a Couperin sírja egyrészt azért ide illő mű, mert benne a zeneszerző halott barátaira emlékezett, másrészt a zongoramű zenekarra hangszerelt változata Kocsis Zoltán munkájaként elénk állítja a zeneszerző-karmestert, aki az általa szeretett nagy komponisták dalainak és zongoradarabjainak szenvedélyes hangszerelője volt. Jelképesnek tekinthetjük, hogy ezt a művet az amerikai–magyar Thomas Kornél személyében a Kocsis nyomdokában járó új karmesternemzedék tehetséges képviselője vezényli.

Chopin e-moll zongoraversenyével a zongoraművész Kocsisra emlékezünk: a kompozíciót előadó Érdi Tamás csodálta Kocsis Zoltánt, és arra is lehetősége nyílott, hogy együttműködjék vele – mégpedig éppen Chopin-zongoraverseny előadójaként.

Az is szimbolikus jelentőségű, hogy befejezésül az együttes zeneigazgatója, Hamar Zsolt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar élén, négy kiváló énekes, Kolonits Klára, Bakos Kornélia, Horváth István és Kovács István szólójával kortárs magyar zeneszerző, Kovács Zoltán Missa Pannonica című oratorikus művének kibővített, 2019-es változatát vezényli.

Kovács Zoltán a középgeneráció tagja, 1969-ben született, alkotói tevékenysége mellett az Operaház zenekarának fagottosa. 2004 óta a Zeneszerzők Egyesületének elnökségi tagja, ahol a Zeneműkiadói Támogatások Kuratóriumának munkájában is részt vesz. Emellett 1998-tól az Artisjus Jogvédő Egyesület (2008-tól választmányi tag minőségben), valamint 2004-től a Magyar Zeneművészeti Társaság tagja, 2008-tól elnökségi tagja. 2012 óta levelező-, majd 2013 óta rendes tagja a Magyar Művészeti Akadémiának, ahol zeneszerzőként és karmesterként is aktív szerepet vállal. Munkásságát a Magyar Rádió Nívódíjával (1990), Artisjus-díjjal (2007), a Magyar Zeneszerzők Egyesületének Istvánffy Benedek-díjával (2007) és Erkel Ferenc-díjjal (2009) honorálták. Bővebben: mmakademia.hu/alkoto/-/record/MMA32515

Thomas Kornél karmester hivatalos oldala

100 évesek vagyunk