HEINZ HOLLIGER ÉS A NEMZETI FILHARMONIKUSOK
Mikor
2024. március 10., vasárnap
19:30-tólvárhatóan 21:10-ig
Hol
Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem,
Budapest
Jegyek
6 900 Ft, 5 900 Ft, 4 900 Ft, 3 900 Ft, 2 900 Ft
Jegyvásárlás


HEINZ HOLLIGER ÉS A NEMZETI FILHARMONIKUSOK

Kocsis/2

Heinz Holliger karmester

BARTÓK BÉLA: Négy zenekari darab, Sz.51, BB 64

VERESS SÁNDOR: Hegedűverseny

***

VERESS SÁNDOR: II. szimfónia (Minneapolitana)

Ilya Gringolts hegedű

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Heinz Holliger

Mesterek és tanítványok. Heinz Holliger és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén generációk kézfogásának lehetünk tanúi. Bartók Béla volt Veress Sándor mestere, a Svájcba emigrált Veress pedig Heinz Holligert tanította a zeneszerzés művészetére. Vendégfellépésén Holliger előbb Bartók, majd Veress zenéjét vezényli, hitet téve mestere és mesterének mestere művészete mellett. A koncerten három ritkán hallható kompozícióval találkozhatunk, ezek közül Veress Hegedűversenyét korunk egyik legkiválóbb virtuóza tolmácsolja.

Az 1912-ben félbehagyott, majd 1921-ben befejezett, sok impresszionista elemet tartalmazó Négy zenekari darab máig Bartók keveset játszott művei közé tartozik. Veress Sándor Kolozsváron született 1917-ben, tízéves korától Budapesten élt, a Zeneakadémián Kodály és Bartók növendéke volt, később pedig népzenekutatóként Lajtha Lászlóval is kapcsolatba került. 1949-ben Svájcba emigrált, ahol haláláig, 1992-ig élt és tanított. Hegedűversenyét még Magyarországon fejezte be 1939-ben, „Minneapolitana” melléknevű II. szimfóniája az 1953-as év termésének része. A világhírű svájci zeneszerző, oboaművész és karmester, Heinz Holliger (1939) tanulóéveiben a Berni Egyetemen látogatta Veress Sándor zeneszerzés-óráit – ő a magyar mester legismertebb tanítványa. A Hegedűverseny szólistája, az orosz Ilya Gringolts 1982-ben született Leningrádban. Szülővárosában folytatott tanulmányai után a New York-i Juilliard School of Music falai között Itzhak Perlman osztályában képezte tovább magát. Rangos nemzetközi versenyeken szerepelt sikerrel, érdeklődése a historikus hegedűjátékra is kiterjed, szívesen tolmácsol kortárs műveket. 2008 óta a Gringolts Quartet primáriusa.


Öt hangversenyével a Nemzeti Filharmonikusok Kocsis bérlete stílusok, műfajok, előadók rendkívüli változatosságát kínálja. Az első est Prokofjev–Liszt–Chopin–Bartók-műsorát két kivételes orosz művész: a fiatal zongoravirtuóz, Alexander Malofeev és a női karmesterek örvendetesen növekvő táborát gyarapító Aleftina Ioffe teszi izgalmassá. Az ezúttal karmesterként fellépő legendás oboaművész és zeneszerző, Heinz Holliger egykori mestere és annak tanára előtt tiszteleg Veress és Bartók műveinek tolmácsolásával – az est hegedűvirtuóza az orosz Ilya Gringolts. Kiváló énekesek társaságában Vashegyi György a 18. század végi párizsi templomi koncertek szokását eleveníti fel, egymás után szólaltatva meg Pergolesi és Haydn Stabat Materét. Carlo Montanaro és Kelemen Barnabás Róma varázsát megidéző programján Respighi mellett egy Liszt-zongoradarab Kocsis Zoltán készítette átirata és Beethoven Hegedűversenye is felhangzik, míg a záróeseményen Berlioz szenvedélyei ragadják magával a hallgatót a Fantasztikus szimfóniában, a legavatottabb tolmács, Kobayashi Ken-Ichiro közvetítésével.

100 évesek vagyunk