Beethovennel a szabadban
Mikor
2020. július 4., szombat
19:00-tólvárhatóan 21:00-ig
Hol
Brunszvik-kastély parkja,
Martonvásár
Jegyek
4 500 / 3 500 / 2 500 Ft
ELMARAD!


Beethovennel a szabadbanLudwig van Beethoven I. (C-dúr) szimfónia, op. 21
Ludwig van Beethoven II. (F-dúr) románc, op. 50
Ludwig van Beethoven V. (c-moll, „Sors”) szimfónia, op. 67
Tóth Kristóf hegedű
Hamar Zsolt karmester

Esőnap: 2020. július 5., vasárnap

Kérjük, olvassa el figyelmesen esőszabályzatunkat IDE KATTINTVA!

A zeneszerző születésének 250. évfordulóján

A Nemzeti Filharmonikusok Beethovennel a szabadban című koncertsorozata több mint hatvan éve a nyári időszak páratlan klasszikus zenei élményét nyújtja Martonvásár szívében.

Az idei – hatvankettedik – alkalom különleges, hiszen a bécsi mester kétszázötvenedik születésnapja előtt tisztelgünk, kapcsolódva Martonvásár Beethovenemlékévének programjaihoz.

Ebből az ünnepi alkalomból – a szokásos három koncert helyett – öt estén át hallhatja.

Közönségünk a zeneszerző csodálatos műveit, és ezúttal mind a kilenc Beethovenszimfónia elhangzik majd a Brunszvik-kastély gyönyörű parkjában, neves hazai szólisták közreműködésével. A koncerteken Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója vezényel.

Beethoven szimfóniáinak többsége még Joseph Haydn életében keletkezett.

Az 1795 és 1800 között komponált I. szimfónia esetében ezen kevésbé lepődünk meg: a Gottfried van Swietennek (Haydn, Mozart és Beethoven pártfogójának) ajánlott mű még a haydni-mozarti szimfonikus mintákat követi, bár szokatlan indítása vagy a meglepetésszerű hangsúlyok gyakori alkalmazása már félreismerhetetlenül beethoveni gesztus.

Az 1804 és 1808 között keletkezett V. szimfónia felépítését tekintve látszólag nem lépi át a műfaj klasszikus kereteit, valójában azonban a tematikus egység kimunkálásával hatalmas lépést tesz előre a romantika felé. Ez a szimfónia is négytételes, bő félórás kompozíció, zenéje azonban már jelentősen eltávolodik a műfaj bécsi klasszikus hagyományaitól; a szenvedélyes c-moll első és a heroikus C-dúr negyedik tétel – és annak hírhedten hosszú kódája – között feszülő drámai ív a beethoveni életmű egyik csúcsává avatja a művet. Az I. szimfóniával egyidőben, 1798-ban komponálta Beethoven az F-dúr románcot, mely – akárcsak a G-dúr románc – a zeneszerző bensőséges hangvételű lassú tételeinek sorába illeszkedik.

100 évesek vagyunk