Beethovennel a szabadban
Mikor
2020. június 19., péntek
19:00-tólvárhatóan 21:00-ig
Hol
Brunszvik-kastély parkja,
Martonvásár
Jegyek
4 500 / 3 500 / 2 500 Ft
ELMARAD!


Beethovennel a szabadbanLudwig van Beethoven III. Leonóra-nyitány, op. 72b
Ludwig van Beethoven IX. (d-moll) szimfónia, op. 125
Váradi Zita szoprán
Ulbrich Andrea mezzoszoprán
Horváth István tenor
Kovács István basszus
Hamar Zsolt karmester

Esőnap: 2020. június 21., vasárnap

Kérjük, olvassa el figyelmesen esőszabályzatunkat IDE KATTINTVA!

A zeneszerző születésének 250. évfordulóján

A Nemzeti Filharmonikusok Beethovennel a szabadban című koncertsorozata több mint

hatvan éve a nyári időszak páratlan klasszikus zenei élményét nyújtja Martonvásár szívében.

Az idei – hatvankettedik – alkalom különleges, hiszen a bécsi mester kétszázötvenedik születésnapja előtt tisztelgünk, kapcsolódva Martonvásár Beethovenemlékévének programjaihoz.

Ebből az ünnepi alkalomból – a szokásos három koncert helyett – öt estén át hallhatja

Közönségünk a zeneszerző csodálatos műveit, és ezúttal mind a kilenc Beethovenszimfónia elhangzik majd a Brunszvik-kastély gyönyörű parkjában, neves hazai szólisták közreműködésével.

A koncerteken Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója vezényel.

A Fidelio különböző változataihoz Beethoven rendre új nyitányt komponált, a III. Leonóra-nyitány az opera 1806-os előadásához készült. A nagyszabású szimfonikus mű ugyanakkor feszültsége és időtartama miatt nehezen illeszkedik az opera elejéhez, Mahler az általa vezényelt előadásokon a mű fináléja előtt szólaltatta meg.

1822 és 1824 között komponált IX. szimfóniájában Beethoven már nemcsak feszegeti a műfaj hagyományos kereteit, hanem ki is lép azok közül: a négytételes mű időtartama meghaladja az egy órát, és a fináléban – amelynek bevezetésében visszatérnek a korábbi tételek dallamai – énekes szólisták kvartettje és kórus is csatlakozik a zenekarhoz. A mű hatása nemcsak a zenetörténetben követhető – gondoljunk például Gustav Mahler szimfóniáira –, de a mindennapokban is: a szimfónia Herbert von Karajan által vezényelt hangfelvételének időtartamához igazították a ’80-as évek elején megjelent új hanghordozó, a CD játékidejének szabványos hosszát, az Örömóda dallama pedig az Európai Unió himnuszaként gyakran önállóan is felcsendül

100 évesek vagyunk