Beethovennel a szabadban
Mikor
2020. június 26., péntek
19:00-tólvárhatóan 21:00-ig
Hol
Brunszvik-kastély parkja,
Martonvásár
Jegyek
4 500 / 3 500 / 2 500 Ft
ELMARAD!


Beethovennel a szabadbanLudwig van Beethoven IV. (B-dúr) szimfónia, op. 60
Ludwig van Beethoven Ah, perfido! – koncertária, op. 65
Ludwig van Beethoven III. (Esz-dúr, „Eroica”) szimfónia, op. 55
Megyimórecz Ildikó szoprán
Hamar Zsolt karmester

Esőnap: 2020. június 28, vasárnap

Kérjük, olvassa el figyelmesen esőszabályzatunkat IDE KATTINTVA!

A zeneszerző születésének 250. évfordulóján

A Nemzeti Filharmonikusok Beethovennel a szabadban című koncertsorozata több mint hatvan éve a nyári időszak páratlan klasszikus zenei élményét nyújtja Martonvásár szívében.

Az idei – hatvankettedik – alkalom különleges, hiszen a bécsi mester kétszázötvenedik születésnapja előtt tisztelgünk, kapcsolódva Martonvásár Beethovenemlékévének programjaihoz.

Ebből az ünnepi alkalomból – a szokásos három koncert helyett – öt estén át hallhatja.

Közönségünk a zeneszerző csodálatos műveit, és ezúttal mind a kilenc Beethovenszimfónia elhangzik majd a Brunszvik-kastély gyönyörű parkjában, neves hazai szólisták közreműködésével.

A koncerteken Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója vezényel.

Beethoven 1806-ban komponált IV. szimfóniája különlegesen sokszínű. Az első tétel bevezetője szinte betekintést enged az alkotómunkába, érzékeltetve, ahogy a zeneszerző a gyors szakasz kezdőtémáját küzdelmesen találja meg. A mű során Beethoven örömmel játszik a makacsul visszatérő ritmusképletekkel, a csalóka hangsúlyeltolásokkal. Az Ah! perfido kezdetű hangversenyária 1796-ban hangzott el először, Lipcsében. A drámai jelenet (scena) recitativóból és áriából áll, a szöveg egy elhagyott szerelmes nő fájdalmát jeleníti meg.

Az 1802 és 1804 között komponált III. szimfónia négy tétele egy hős portréja is lehetne. Az első tétel egyszerű nyitódallama a tétel végén megdicsőülten hangzik fel újra.

Ezt követően egy gyászindulót, egy scherzót és egy német táncra épülő variációs tételt hallunk, a változatok között verbunkosszerű magyaros zene is helyet kapott. Beethoven először a Buonaparte alcímet adta a szimfóniának, amikor azonban Napóleon császárrá koronázta magát, Eroicára változtatta azt.

100 évesek vagyunk