Beethovennel a szabadban
Mikor
2020. június 27., szombat
19:00-tólvárhatóan 21:00-ig
Hol
Brunszvik-kastély parkja,
Martonvásár
Jegyek
4 500 / 3 500 / 2 500 Ft
ELMARAD!


Beethovennel a szabadbanLudwig van Beethoven VIII. (F-dúr) szimfónia, op. 93
Ludwig van Beethoven B-dúr rondó zongorára és zenekarra, WoO 6
Ludwig van Beethoven VI. (F-dúr, „Pastorale”) szimfónia, op. 68
Szokolay Ádám zongora
Hamar Zsolt karmester

Esőnap: 2020. június 29, hétfő

Kérjük, olvassa el figyelmesen esőszabályzatunkat IDE KATTINTVA!

A zeneszerző születésének 250. évfordulóján

A Nemzeti Filharmonikusok Beethovennel a szabadban című koncertsorozata több mint hatvan éve a nyári időszak páratlan klasszikus zenei élményét nyújtja Martonvásár szívében.

Az idei – hatvankettedik – alkalom különleges, hiszen a bécsi mester kétszázötvenedik születésnapja előtt tisztelgünk, kapcsolódva Martonvásár Beethovenemlékévének programjaihoz.

Ebből az ünnepi alkalomból – a szokásos három koncert helyett – öt estén át hallhatja.

Közönségünk a zeneszerző csodálatos műveit, és ezúttal mind a kilenc Beethovenszimfónia elhangzik majd a Brunszvik-kastély gyönyörű parkjában, neves hazai szólisták közreműködésével. A koncerteken Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója vezényel.

Bár napjainkban a kilenc közül szinte a legritkábban hallható, e műfajban született alkotásai közül mégis az 1812-ben komponált VIII. szimfónia volt Beethoven számára a legkedvesebb. A mű sok szempontból meglep. Az előző három szimfónia után Beethoven most mintha visszatérne a műfaj haydni keretei közé: négytételes, de rövidebb, sőt derűs hangvételű szimfóniát komponál.

A zongorára és zenekarra írt B-dúr rondó eredetileg a II. zongoraverseny zárótétele lett volna, azonban csak Beethoven halála után jelent meg, a zongoraszólamot a zeneszerző növendéke, Carl Czerny fejezte be. A tétel szólistája, Szokolay Ádám csak néhány hónappal idősebb, mint a mű komponálása idején a huszonhárom éves zeneszerző.

Az 1802 és 1808 között komponált VI. (Pastorale) szimfónia két szempontból is kilóg Beethoven szimfóniáinak sorából: az egyetlen öttételes mű, ráadásul a tételek fölé a zeneszerző programot sugalló címeket írt. Az első két tétel az ember és a természet találkozását, a scherzo a falusi emberek vidám együttlétét, a két utolsó tétel pedig egy vihart és a vihar utáni hálás érzéseket jeleníti meg.

100 évesek vagyunk