Ez történt


Japán turné

2014. 06. 17.


Első hangversenyünket Suwonban adjuk, ahol egész évben rendezvénysorozattal ünneplik a magyar-koreai diplomáciai kapcsolatok felvételének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból számos kulturális programot szerveznek. A Nemzeti Filharmonikusok csütörtökön a Gyeonggi Arts Center hangversenytermében lépnek fel, ahol Young-Jo Lee szerzőtől a koreai kortárs zeneszerző ez alkalomra dedikált művét, a Glory of Dawning című művét adják elő, amelyet Beethoven G-dúr zongoraversenye követ Kun Woo Paik a világhírű dél-koreai származású zongoraművész előadásában, akivel az együttes rendszeresen fellép a Művészetek Palotájában, legutóbb április 10-én. A suwoni estet Brahms I. (c-moll) szimfóniája zárja Kocsis Zoltán vezényletével.

 

Következő állomásunk Japán lesz, ahol Kocsis Zoltán öt, Kobayashi Ken-Ichiro három alkalommal dirigálja a Nemzeti Filharmonikusokat. Tokióban négy hangversenyt is adunk június 23-án, 24-én és 26-án, valamint július 4-én. A műsorokban Glinka, Csajkovszkij, Liszt-Kocsis, Liszt, Mozart, Schubert és Brahms egy-egy műve hallható. Az előadások szólistája a Japánban igen népszerű Mariko Senju hegedűművésznő, aki egy különleges Stradivariuson, az ún. „Duranti”-n játszik. A másik szólista a félig japán, félig magyar származású zongoraművész Miyuji Kaneko, aki hat éves koráig Japánban élt, ezután költözött Magyarországra, a magyar nyelvre és gyermekdalokra anyai nagyszülei tanították. A turné egyik különlegessége, hogy Kocsis Zoltán nem csak dirigálja a Nemzeti Filharmonikusokat, hanem, mint szólista is közreműködik Mozart Esz-dúr zongoraversenyében.

 

A hosszú turné Tokión kívül Nagoyában, Narában, Oszakában folytatódik és a Fukushima prefektúrabeli Iwakiban, Kobayashi szülővárosában záródik. A Nemzeti Filharmonikusok a japán karmester vezényletével Glinka Ruszlán és Ludmilla nyitányával, Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyével és a szerző VI. (h-moll) „Patetikus” szimfóniájával zárja kelet-ázsiai turnéját.

 

A zenekar koreai-japán turnéját a Japan Arts ügynökség szervezi, amely a legmagasabb színvonalú művészeket képviseli. Céljuk, hogy a művészet és hagyományos értékek cseréjén keresztül hozzájáruljanak a nemzetek közötti barátság és a kultúrák közötti kapcsolat kialakításához. A Nemzeti Filharmonikusoknak 1976 óta van nagyon jó kapcsolata az ügynökséggel. A kezdetekkor még, mint Magyar Állami Hangversenyzenekarként jártunk először Japánban, azóta rendszeresen visszahívják a zenekart Ázsiába.
 

Kövesse a turnét facebook oldalunkon!

100 évesek vagyunk