Ez történt


Folytatjuk a „Közös Otthonunk a zene” elnevezésű turné sorozatunkat

2012. 06. 26.


A nagysikerű májusi kassai, (Szlovákia) ungvári és lembergi (Ukrajna) fellépéseink után június 16-tól Erdélybe látogattunk, ahol hat helyszínen, Nagyszebenben, Marosvásárhelyen, Csíkszeredán, Sepsiszentgyörgyön, Kolozsváron és Nagyváradon adtunk hangversenyeket.

 

A “Közös otthonunk a zene” elnevezésű turné utolsó hangversenye a Vajdaságban, Szabadkán lesz június 28-án, ahol zenekarunk az Avilai Szent Teréz Székesegyházban lép fel.

 
Előző koncertjeinkhez hasonlóan Kodály: Galántai táncok és Bartók: Concertója mellett a vendéglátó ország egy neves zeneszerzőjének művét is előadjuk, így hangversenyeinken felcsendül majd a szerb születésű Stevan Hristić: Az Ohridi Legenda című balett szvitje.

 

Stevan Hristić a XX.század első felének ( 1885-1958) legnépszerűbb szerb zeneszerzője, karmestere és zenepedagógusa, aki kiemelkedő munkát végzett a szerb zenei élet fejlődésében, és akit leginkább a technikailag kifinomult neo-romantikus és romantikus- impresszionista stílusú művei tettek ismertté. Az 1974-ben keletkezett balett zenéje, Az Ohridi Legenda egyik legelismertebb műve. Ez volt az első szerb balett, amely egy varázslatokkal, romantikával és lovagiassággal átszőtt népi ihletésű történetre épül. Hristic zenéjének jellemzője az invenciózus és gazdag dallam világ valamint a pontos és színes pontozás. Stílusát tekintve némileg konzervatív (de sokszínű), késő romantikus és impresszionista elemekkel, melyekbe népi motívumok vegyülnek. Akik szeretik Hacsaturján balett zenéjét, illetve Kodály tánc műveit, azok nem fognak csalódni a balett zenéből készült szvitben.

100 évesek vagyunk