Ez történt


Bécs vonzásában

2013. 02. 12.


Bécs vonzásában született alkotások szólalnak meg a különleges koncerten. A száztizenöt éve született Erich Wolfgang Korngold, mint zeneszerző – talán a Wolfgang keresztnév is predesztinálta erre – már gyerekkorában csodálatot keltett a kor legnagyobbjaiban: Mahlerben, Pucciniben, Richard Straussban, Sibeliusban, Arthur Nikisch-ben és Goldmark Károlyban. Tizenegy évesen a bécsi udvari opera mutatta be balettjét, huszonkét éves korára pedig – amikor kísérőzenét írt Shakespeare itt elhangzó drámájához – már komoly szimfonikus művek sorakoztak mögötte. Később Hollywoodba ment, és ragyogó pályát futott be a szimfonikus filmzene atyjaként, két Oscar-díjat is kiérdemelve. A bécsi klasszika egyik óriása, Mozart is majdnem ugyanennyi idősen, huszonegy évesen – igaz, még Salzburgban – komponálta híres zongoraversenyét, amely egy francia művésznő nevét viseli. A mű érdekessége, hogy második tétele Mozart első moll hangnemű zongoraverseny-tétele. A szólista, az 1951-ben született Pascal Rogé a francia zongoramuzsika – Debussy, Fauré, Ravel, Poulenc zenéinek – nagykövete, de a bécsi klasszikus szerzők kompozícióival is széleskörű elismerést szerzett. Richard Strauss Rózsalovagja a 18. század közepének Bécsében játszódik; az operából, annak részleteit kiragadva, koncerttermi előadásra alkalmas szvit is készült az 1911-es bemutató után bő három évtizeddel. A szerző a Mária Terézia-korabeli miliőt megjelenítendő, anakronisztikus módon a bécsi keringőt is felhasználja a bécsies légkör megteremtéséhez. Azt a 19. század első felében divatos tánczenei műfajt, amelyből Johann Strauss teremtett maradandó értéket. A hangversenyt a Grammy- és Emmy-díjas brazil dirigens, a Rio de Janeiró-i Brazil Szimfonikus Zenekar, illetve a Calgary Szimfonikusok zeneigazgatója, a karmesterként a New York-i Filharmonikusokhoz, egykori kürtösként pedig a Lipcsei Gewandhaus zenekarához is kötődő Roberto Minczuk vezényli.

 

További információkat a művekről és a közreműködőkről itt olvashat.

 
Művész Szemszögből

 
Koncertünk dirigensét Kanadában értük utol, hogy megtudakoljuk, mire számíthatunk a bécsi hagyományok kétszáz évét felvonultató hangversenyen. A teljes interjú itt látható:
http://www.youtube.com/watch?v=Wc-nEcrvT1Y

 

„Mozart a legnehezebb zeneszerző, mert a legspontánabb, legtermészetesebb zseni volt.” – nyilatkozta Pascal Rogé zongoraművész.
A teljese interjú itt hallható:
https://www.youtube.com/watch?v=0dCRgG2CZxM
 

 

100 évesek vagyunk