Rost Andrea - szoprán - állandó vendégkarmester

Napjaink ünnepelt lírai szopránja 1989-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Még ebben az évben megnyerte a Mirjam Helin énekversenyt Helsinkiben.

A Magyar Állami Operaházban Júlia szerepében debütált Gounod Rómeó és Júlia című operájában. Nemzetközi karrierje a bécsi Staatsoperben kezdődött, ahol az operaház tagjaként 1991 és 1996 között Zerlina, Rosina, Adina, Pamina, Susanna, Gilda, Lucia és Violetta szerepeiben aratott nagy sikereket. Eközben meghívást kapott a londoni Covent Gardenbe, a Párizsi Operába, illetve Riccardo Muti felkérte Gilda szerepére a Milánói Scala új Rigoletto produkciójában, 1994 júniusában, amit a Sony Classical rögzített is. Többször szerepelt a Salzburgi Fesztiválon, többek között a Muti-féle Traviatában, a Solti dirigálta Árnyék nélküli asszonyban, valamint Monteverdi Poppea megkoronázása című operájában, Harnoncourt vezényletével.1997-ben újra fellépett a Scalában: a Figaróban és a Traviátában, valamint Paminaként a Varázsfuvolában. A sokáig elveszettnek hitt Donizetti-opera az Elisabetta világpremierjén játszotta a címszerepet a Covent Gardenben.

Amerikai karrierje Chichagóban kezdődött, majd 1996-ban debütált a Szerelmi bájital Adina szerepében a Metropolitan színpadán, ahol többször fellépett Gildaként és Luciaként. Ezután meghívást kapott a washingtoni és Los Angeles-i operába, és nagysikerű koncertet adott a Hollywood Bowlban.

100 évesek vagyunk