A 2020/2021-es évad bérletei

<b>KOCSIS</b> BÉRLET
KOCSIS BÉRLET
MÜPA, BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENYTEREM
A Nemzeti Filharmonikusok Kocsis bérletének koncertjein a hegedűs fenoménként világhírnevet szerzett Maxim Vengerovot, egy alkalommal a dán Michael Schønwandtot és Halász Pétert láthatjuk a pulpituson, az utolsó koncertet pedig Karen Kamensek vezényli, aki a zenekar egyik tavalyi koncertjén nagy sikerrel mutatkozott be az itthoni közönségnek.
Olyan szólistákat üdvözölhetünk, mint a magyar közönség egyik legnagyobb kedvence, a nemzetközi sikerei csúcsán is elmélyült hegedűs, Baráti Kristóf, az izgalmasan rendhagyó egyéniségű, boszorkányos virtuozitású török zongoraművész, Fazll Say, valamint a hazai fuvolás társadalom kiválósága, Bálint János. A zenekar sokak örömére ismét Bachot játszik, Dubrovay László műve az új magyar zenét képviseli, Kodály Psalmus hungaricusa pedig a legnemesebb hazai hagyományokat. Schubert Nyolcadikja és Bruckner Kilencedikje esetében két „befejezetlen” találkozik egy este műsorán, Grieg, Sibelius és Nielsen műveinek megszólaltatásával teljes koncertet szentelünk Északnak, a bérlet utolsó hangversenyén pedig különleges Bécs–Párizs szendvicset fogyaszthatnak el a zenehallgatók – „a legnagyobb falatot” ezen az estén Mahler V. szimfóniája képviseli.
Bővebben...
<b>KOBAYASHI</b> BÉRLET
KOBAYASHI BÉRLET
MÜPA, BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENYTEREM
Modernség és hagyományhűség vitája: ehhez szól hozzá a Nemzeti Filharmonikusok Kobayashi bérletének első estje egy Schönberg-, egy Rachmaninov- és egy Brahms-művel. A cseh nemzeti érzés és a pánszláv mozgalom szószólóiként hangzanak fel Smetana és Janáček alkotásai – közülük a Glagolita mise becses ritkaság.
Klasszikus nosztalgiák jegyében született zenéket hallunk Csajkovszkijtól, Prokofjevtől és Sosztakovicstól – köztük olyan slágereket, mint a Rokokó-variációk vagy a Klasszikus szimfónia –, és izgalmas utazást tehetünk a 19. század vége és a 20. század német-osztrák zenéjének világában, Korngold és Richard Strauss kalauzolásával. Itt is akad ritkaság, a szinte sohasem hallható Straussiana, Korngold műve, amely a Valcerkirály emléke előtt hódol, valamint Richard Strauss szintén fehér hollónak számító programszimfóniája, az Itáliából. A szólisták? A világhírű Olga Kern játssza Rahmanyinov III. zongoraversenyét, Alexander Ramm Csajkovszkij kecses variációit, és hazai kedvencünk, Kelemen Barnabás Korngold D-dúr hegedűversenyét. Karmesterként többek között Oliver von Dohnányit, a Moszkvai Virtuózok alapítóját, Vlagyimir Szpivakovot és a nagy tehetségű fiatal német dirigenst, Christoph Altstaedtet üdvözölhetjük.
Bővebben...
<b>FERENCSIK</b> BÉRLET
FERENCSIK BÉRLET
ZENEAKADÉMIA, NAGYTEREM
A Ferencsik bérlet összeállítói gondos munkát végeztek: a hangverseny-látogatók a zeneirodalom legnagyobb remekei – Schubert utolsó, „nagy” C-dúr szimfóniája, Schumann II. szimfóniája, Csajkovszkij b-moll zongoraversenye, Haydn Katona-szimfóniája és Mozart c-moll miséje – mellett ritkábban hallható művekkel is megismerkedhetnek, amelyek azonban joggal tarthatnak igényt a hallgatóság érdeklődésére.
Elég Cherubini Médeiájának drámai hangvételű nyitányára, Sibeliustól a Kalevala, a végtelen finn erdők és a liguriai tengerpart világát egyszerre megidéző II. szimfóniájára vagy Carl Philipp Emanuel Bach pezsgő frissességű hamburgi szimfóniájára gondolnunk. A felejthetetlen koncertélményeket olyan világsztárok garantálják, mint az oboajáték minden árnyalatát felmutató, karmesterként is kiváló François Leleux, a cselló mesterének számító Perényi Miklós, a berlini Komische Opernek két alkalommal is az év operaháza címet megszerző Nánási Henrik vagy a régi zene egyik ikonikus alakja, Konrad Junghänel. Kívánhatunk-e ennél többet?
Bővebben...
<b>LUKÁCS</b> BÉRLET
LUKÁCS BÉRLET
PESTI VIGADÓ, DÍSZTEREM
A Lukács bérlet elsősorban azokat szólítja meg, akiket a magyar zene sokszínűsége érdekel. Akik nyitottak a ritkaságok iránt, és olyan művek felé is érdeklődéssel fordulnak, amelyeket még sohasem hallottak, vagy akár nem is hallottak róluk. A bérlet összeállítói azonban arról is gondoskodtak, hogy az igazi közönségcsalogatók se hiányozzanak a műsorból.
Ilyen Liszt Ferenc két remeke, a Tasso című szimfonikus költemény és az Esz-dúr zongoraverseny, Kodály Zoltán Háry Jánosa és Concertója, Dohnányi Ernő fisz-moll szvitje. Külön figyelmet érdemelnek azok a kompozíciók, amelyek kottájáról már legfőbb ideje volt letörölni a port – ilyen Goldmark Károly Falusi lakodalom című szimfóniája, amelyet korábban olyan nagy dirigensek tűztek programjukra, mint Thomas Beecham és Leonard Bernstein. A szólisták – Balogh Ádám, Devich Gergely, Gál Erika, Hadady László, Haja Zsolt, Vigh Andrea és Zempléni Szabolcs – a magyar zenei élet kiválóságai, akik szinte kivétel nélkül a nemzetközi szintéren is bizonyítottak. A Lukács bérlet tehát a magyar zene átfogó seregszemléjét kínálja a közönségnek.
Bővebben...
<b>PÁSZTI</b> BÉRLET
PÁSZTI BÉRLET
PESTI VIGADÓ, DÍSZTEREM
Tisztelt Közönségünk!

Az elmúlt hónapok szorongó időszakában sok veszteséget szenvedtünk el, ám hittel telve készültünk arra, hogy újra találkozhassunk, és együttesünkkel megtörhessük a járvány által ránk kényszerített, hosszú csendet.
Úgy gondolom, a 2020‒21-es évadban igazi újjászületés lesz a Nemzeti Énekkar Pászti bérlete.
A főként oratóriumokban bővelkedő és néhány a cappella kórusművel kiegészülő műsor számait sajátos gondolati és lelki szálak kapcsolják össze.
Első hangversenyünk nyitódarabjaként Frank Martin In terra pax című, különös hangulatot árasztó oratóriumát hallhatják. A mű ‒ amelynek megszólaltatása magyarországi bemutató lesz ‒ a 2. világháború idején született, s a mostani helyzetben a koronavírus-járvány utáni újrakezdést jelenti számunkra. A magasabb szférák iránti vágy jellemzi Schumann Az éden és a péri és Bartók Cantata profana című alkotását.
A nagy klasszikusok előadásán túl fontos küldetésünk az új magyar művek bemutatása. Ennek jegyében tűztük műsorunkra többek között Kovács Zoltán, illetve Beischer Matyó Tamás egyházi ihletésű, izgalmas új kompozícióit.
A Nemzeti Énekkar az előttünk álló évadban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar mellett vendégszereplésre hívta hazánk három jelentős együttesét: a Magyar Rádió és a Magyar Állami Operaház Zenekarát, illetve a Capella Savariát.
Tartsanak velünk izgalmasnak ígérkező hangversenyeinken, amelyek helyszíne a Pesti Vigadó lesz!

Somos Csaba
A Nemzeti Énekkar karigazgatója
Bővebben...
<b>PRÓBATERMI VENDÉGSÉG</b> <br>KAMARAZENEI BÉRLET
PRÓBATERMI VENDÉGSÉG
KAMARAZENEI BÉRLET
MÜPA, A NEMZETI FILHARMONIKUSOK PRÓBATERME
A Próbatermi vendégség sorozatban – amely évek óta hagyomány a Nemzeti Filharmonikusoknál – a zenekar próbatermébe invitáljuk a közönséget. Ezek a koncertek a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészei számára is különlegesek, hiszen kamaraegyüttesekben és az általuk kiválasztott művek előadóiként közvetlenebb kapcsolatot teremthetnek a közönséggel.
<b>ZENEMÁNIA</b> <br>BEAVATÓ KONCERTSOROZAT
ZENEMÁNIA
BEAVATÓ KONCERTSOROZAT
MÜPA, FESZTIVÁL SZÍNHÁZ
A Zenemánia következő évadában egyetlen nagy jelentőségű zenei műfajt fogunk körbejárni: a szimfonikus költeményt. Ám nem a híres darabokat fogjuk megvizsgálni, hanem olyan szerzők itthon nem játszott műveit, akiknek minden egyes hangjuk meglepetést tartogat.
Hol stílusuk, hol mondanivalójuk által, hol zenei gondolataik előremutató voltával vagy épp a magányos zeneszerzői keresgélés egy-egy meghökkentő végeredménye miatt.
Minden hagyományosan „nagy” szerzőt kihagyunk a szimfonikus költemények alkotóinak végtelen sorából. Senki ne számítson Lisztre, Richard Straussra, ám mindenkire számítson, aki felépítette, bővítette és életben tartotta ezt a műfajt. Szerzőink közt lesz Saint-Saëns, César Franck, Glazunov, Sibelius, Honegger, Martinů, Ibert, Nielsen és Ljadov. Mind-mind egy pazarlóan tehetséges kor káprázatos szimfonistái, akik egyedi tónusokkal gazdagították a zenetörténet színes palettáját. Itt az ideje felülbírálni elitista döntéseinket, hogy megismerkedhessünk az imént felsorolt komponisták tévesen „kevéssé érdekesnek” minősített remekműveivel.

Dinyés Dániel
Bővebben...
100 évesek vagyunk