Ez történt


Zajos sikert arattak Spanyolországban a Nemzeti Filharmonikusok

2017. 02. 27.


Zajos sikerrel és dupla ráadásokkal négy hangversenyt adtak Spanyolországban a Nemzeti Filharmonikusok -­ mondta Kovács János karmester az MTI­-nek.

A műsorban Haydn Esz­-dúr trombitaversenye Mireia Farrés trombitaművész közreműködésével, Mozart Esz-­dúr zongoraversenye Ránki Dezső zongoraművész előadásában szólalt meg, a programot Mozart C-­dúr „Jupiter” szimfóniája zárta. Mireira Farrés kérésére Schubert Ave Maria című művének zenekari kíséretes, trombitaszólós változata is elhangzott a tavaly novemberben elhunyt Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar volt főzeneigazgatója emlékére.

Kovács János karmester az MTI-­nek elmondta, hogy a műsort nagyon kedvezően fogadta a közönség, a zenekar kiválóan játszott, Ránki Dezső az elképzelhető legmagasabb színvonalon zongorázott és mind a négy koncerten, főként a Jupiter szimfónia után heves bravózásban részesültek. A Jupiter szimfónia kifejezetten nagy szellemi megterhelés, de mindenki teljes tűzzel és bedobással játszott -­ fűzte hozzá.

Kiemelte, hogy a turné Kocsis Zoltán emlékének jegyében telt, őrá emlékeztek a Schubert-­művel és a zongoraverseny előadása közben is, amelynek második tétele egy igazán fájdalmas, gyönyörűséges zene. „Az ő munkája nyomát éreztem a zenekar teljesítményén” ­ – hangsúlyozta Kovács János.

Mali István vezető zenekari menedzser elmondta, hogy első koncertjük Gironában, az Auditori de Girona hangversenytermében csendült fel, másnap a barcelonai L’Auditoriban, majd az Auditorio de Zaragozában, február 22­-én pedig a madridi Auditorio Nacionalban léptek színpadra.

Mint felidézte, a Nemzeti Filharmonikusok legutóbb 2014-­ben jártak Spanyolországban az Agencia Camera ügynökség meghívására, amellyel mintegy két évtizedes jó kapcsolatot ápolnak. A jelenlegi turnét eredetileg Kocsis Zoltánnal tervezték, de az ügynökség beleegyezésével nem mondták le a koncertsorozatot. A zenekart Kovács János vezényelte, mivel a volt főzeneigazgató eredetileg is majd minden tervezett műsorához őt javasolta, továbbá az ügynökség elfogadta azt is, hogy a zongoraversenyt ­ – amelyet Kocsis Zoltán játszott volna ­- Ránki Dezső adja elő.

Mali István hangsúlyozta: olyan sikere volt a zenekarnak és a karmesternek, hogy jövő áprilisra már meghívást is kaptak egy újabb spanyolországi turnéra. Hozzáfűzte: a szervezők különösen dicsérték a Jupiter szimfónia sziporkázó előadását, és minden hangversenyen két ráadást kellett adniuk, ami Spanyolországban egyáltalán nem megszokott.

bse/bsa

MTI

2017, február 24. péntek 16:22

100 évesek vagyunk