Ez történt


Virtuozitás és lendület

2002. 07. 22.


Kocsis Zoltán nagy hangsúlyt fektet a hitelességre, pontosságra
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar martonvásári Beethoven-hangversenysorozatának második estjén két nagyszabású mű, a Hegedűverseny (Kelemen Barnabás szólójával) és a 6. (Pastorale) szimfónia hangzott el, az együttest főzeneigazgatója, Kocsis Zoltán vezényelte.
Az idei ciklusban, az előző héten rendezett nyitó koncert második számaként már hallhattuk a Hegedűversenyt – zongoraátiratban: most szombaton az eredeti változat került műsorra. Ezért az ötletért külön dicséret illeti a program összeállítóit – az ilyen és ehhez hasonló, az életmű rejtett összefüggéseit bemutató műsortervek az egyes esték mellett a három koncert nagy egységét is rendkívül izgalmas zenei eseménnyé teszik.
A hazai előadóművész-gárda legújabb nemzedékéhez tartozó Kelemen Barnabás fiatal kora ellenére már számos szép sikerrel büszkélkedhet – a Beethoven-hegedűverseny előadása az ország egyik vezető muzsikusának és a Nemzeti Filharmonikusoknak a társaságában mindazonáltal nagy kihívás lehetett számára, láthatóan nagy alapossággal készült a koncertre. Virtuózan, gyönyörű hangon hegedült, s ha a fiatalos hév ezúttal néhány mostohábban kezelt hangot, s kissé túlpoentírozott, még nem egészen kiforrottan megformált frázist is belecsempészett játékába, lendülete, ösztönös muzikalitása, a Hegedűverseny máris nagyon magas színvonalú tolmácsolása méltán váltotta ki a közönség ovációját.
A versenyműben kísérő szerepét kifogástalanul ellátó zenekar a 6. szimfóniában is nagyszerű formában, szép hangszínekkel muzsikált. Kocsis hallhatóan nagy súlyt fektetett a karakterek hitelességére, a frazeálás pontosságára (gyönyörűen kidolgozták a fúvósszólókat): egy pillanatra sem engedve a koncentráció intenzitásából, biztos kézzel vezette át együttesét e hatalmas, s nem igazán közönségkedvenc mű buktatóin. A hallgatóság a jelentős eseménynek kijáró figyelemmel hallgatta az előadást, s nagy tapssal ünnepelte a Nemzeti Filharmonikusok kiváló művészeit és karmesterét.
Szabó Balázs
(Fejér Megyei Hírlap, 2002. július 22.)

100 évesek vagyunk