Ez történt


Vásáry Tamás vezényli a Coriolan nyitányt, a Hegedűversenyt, és az Eroica szimfóniát Martonvásáron

2010. 07. 22.


„Az V. szimfóniát játszották este, és másnap kérdezte Berlioz a tanárját, aki ki nem állhatta Beethovent:
– Tanár úr, mi volt a véleménye?
– Én fiam, gondolkodtam ezen, ilyen művet nem szabadna komponálni!
– Tanár úr, nyugodt lehet, ilyen művet soha, senki nem fog komponálni!”
 
A Beethoven-estek második fordulója július 24-én lesz a gyönyörűséges  martonvásári parkban.

 

Az a D-dúr hegedűverseny is felcsendül, amelynek zongora-átiratát a múlt héten hallhattuk Borbély László előadásában. Most is egy fiatal, kirobbanó tehetségű művész lép fel a Nemzeti Filharmonikusokkal; Banda Ádám. Bármennyire is felkészült muzsikusokról van szó, egy biztos: nem fogják blattolni a művet, ahogy azt annak idején tették a zenészek.

“A hegedűversenyt Franz Clement, a korszak híres hegedűművésze rendelte meg Beethoventől. A bemutató úgy zajlott le a Theater an der Wien színháztermében, hogy Clement egyetlen zenekari próba nélkül, a frissen írt kottából játszotta le a hegedűversenyt. A korabeli zenészeknek, így Clementnek sem okozott problémát a „blattolás”, már csak azért is, mert a gyakori látogatások révén ismerte a darab lényegét, és a zenekarok is hozzászoktak a próba nélküli játékhoz.”

Hangfelvétellel igazolhatjuk, a Nemzeti Filharmonikusok szorgalmasan próbál a szombati koncertre.

 

Vásáry Tamás az Eroica szimfóniát vezényli
(részlet a próbából)

 

A hegedűversenyt két gigantikus mű fogja közre: a Coriolan-nyitány, amelynek megírására H. J. von Collin (1772-1797) Coriolan c. drámája ihlette a zeneköltőt.

A másik mű a 3., Eroica szimfónia, amely annak idején hatalmas feladat elé állította nem csak a zenészeket, de a hallgatóságot is. Ezért a művel kapcsolatban Beethoven egyetlen engedményt tett csupán: azt javasolta, hogy a műsor elején játsszák, amikor még nem fáradt el a közönség.

Kedves Közönség!

Fárdtságról szó sem lehet, ígérünk viszont gyönyörű platánfákat, kellemes időt, hangulatos fahidat a koncert helyszínére, és nem utolsó sorban páratlan zenéket Beethoventől. Miért is páratlan? Hallgassák meg Vásáry Tamásnak, az est karnagyának anekdotáját Beethovenről, Berliozról, és annak tanáráról.

 

Interjú Vásáry Tamással

 

100 évesek vagyunk