Ez történt


Vásáry Tamás vezényli a Coriolan nyitányt, a Hegedűversenyt, és az Eroica szimfóniát Martonvásáron

2010. 07. 22.


„Az V. szimfóniát játszották este, és másnap kérdezte Berlioz a tanárját, aki ki nem állhatta Beethovent:
– Tanár úr, mi volt a véleménye?
– Én fiam, gondolkodtam ezen, ilyen művet nem szabadna komponálni!
– Tanár úr, nyugodt lehet, ilyen művet soha, senki nem fog komponálni!”
 
A Beethoven-estek második fordulója július 24-én lesz a gyönyörűséges  martonvásári parkban.

 

Az a D-dúr hegedűverseny is felcsendül, amelynek zongora-átiratát a múlt héten hallhattuk Borbély László előadásában. Most is egy fiatal, kirobbanó tehetségű művész lép fel a Nemzeti Filharmonikusokkal; Banda Ádám. Bármennyire is felkészült muzsikusokról van szó, egy biztos: nem fogják blattolni a művet, ahogy azt annak idején tették a zenészek.

“A hegedűversenyt Franz Clement, a korszak híres hegedűművésze rendelte meg Beethoventől. A bemutató úgy zajlott le a Theater an der Wien színháztermében, hogy Clement egyetlen zenekari próba nélkül, a frissen írt kottából játszotta le a hegedűversenyt. A korabeli zenészeknek, így Clementnek sem okozott problémát a „blattolás”, már csak azért is, mert a gyakori látogatások révén ismerte a darab lényegét, és a zenekarok is hozzászoktak a próba nélküli játékhoz.”

Hangfelvétellel igazolhatjuk, a Nemzeti Filharmonikusok szorgalmasan próbál a szombati koncertre.

 

Vásáry Tamás az Eroica szimfóniát vezényli
(részlet a próbából)

 

A hegedűversenyt két gigantikus mű fogja közre: a Coriolan-nyitány, amelynek megírására H. J. von Collin (1772-1797) Coriolan c. drámája ihlette a zeneköltőt.

A másik mű a 3., Eroica szimfónia, amely annak idején hatalmas feladat elé állította nem csak a zenészeket, de a hallgatóságot is. Ezért a művel kapcsolatban Beethoven egyetlen engedményt tett csupán: azt javasolta, hogy a műsor elején játsszák, amikor még nem fáradt el a közönség.

Kedves Közönség!

Fárdtságról szó sem lehet, ígérünk viszont gyönyörű platánfákat, kellemes időt, hangulatos fahidat a koncert helyszínére, és nem utolsó sorban páratlan zenéket Beethoventől. Miért is páratlan? Hallgassák meg Vásáry Tamásnak, az est karnagyának anekdotáját Beethovenről, Berliozról, és annak tanáráról.

 

Interjú Vásáry Tamással