Ez történt


Ünnepi Hangverseny Lajtha László 120. születésnapján

2012. 06. 27.


Lajtha László születésének 120. évfordulójára emlékezve nagyszabású hangversenyt rendez a Hagyományok Háza és a Nemzeti Énekkar 2012. június 30-án este fél nyolckor a Budai Vigadóban (I., Corvin tér 8.).

Régóta fennálló adósságot törleszt a hazai kulturális élet a Lajtha emlékév megrendezésével: Lajtha László itthon elsősorban népzenekutatóként ismert és, kevesen tudják, hogy zeneszerzőként is maradandót alkotott (például ő volt az első magyar zeneszerző, akit a Francia Akadémia /Institut de France – Académie des Beaux-Arts/ tagjai közé választott). Az emlékévben országszerte zajló eseményekkel a szervezők arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy Lajtha nevét méltán emlegetik külföldön Bartók és Kodály társaságában.

 

2012. június 30-án ünnepeljük Lajtha László születésnapját. Ezen a napon este fél 8-kor a Budai Vigadóban a Hagyományok Háza és a Nemzeti Énekkar közös hangversennyel emlékezik meg a zeneszerzőről, népzenekutatóról, pedagógusról, kultúrdiplomatáról és nem utolsósorban arról a kivételes jellemű emberről, aki a magyar történelem legnehezebb időszakaiban is bátran kiállt sziklaszilárd elvei mellett, és mindig bizonyította hazája iránti elkötelezettségét.

 

A koncerten a Nemzeti Énekkart Antal Mátyás karigazgató vezényli, fellép továbbá Szabó Péter gordonka- és Lajkó István zongoraművész, a Magyar Állami Népi Együttes Zenekara és Herczku Ágnes, valamint Kádár István vonósnégyese. Az est műsorán Lajtha két világi kórusműve és két kamarazenei alkotása hangzik el, továbbá felcsendülnek dallamok a szerző népzenei gyűjtéséből is. A programban szereplő Lajtha-kompozíciók egyaránt példázzák a Lajtha-zenének a magyar népzenéhez való szoros kötődését, valamint a hazai zeneszerzésben egészen egyéni franciás irányultságát. A programot a komponista bemutatása, műismertetés és vetítés teszi teljessé, az est háziasszonya Solymosi Tari Emőke zenetörténész lesz.

 

A rendezők reményei szerint a hangverseny hozzájárul ahhoz, hogy a politikai okokból oly hosszú időn át méltatlanul mellőzött, az utóbbi években újra felfedezett mester zenéje utat találjon a szélesebb közönség szívéhez.
 
Jegyek 2000 forintos áron kaphatóak a Hagyományok Háza jegypénztárában (I. Corvin tér 8., nyitva tartás: H–Cs: 12 –18 h, P: 10–14 h) valamint a jegy.hu-n.
 
Az est részletes programja a következő:

Esti párbeszéd – A hegylakók (Áprily Lajos verseire) Op. 16 (1932)
Km.: Nemzeti Énekkar, vezényel Antal Mátyás karigazgató

 

Szonáta gordonkára és zongorára Op. 17 (1932)
I. Aria. Largo molto
II. Capriccio. Presto
III.Fantasia. Lento-Allegro
Km.: Szabó Péter gordonka, Lajkó István zongora

(SZÜNET)

 

Lajtha által gyűjtött népzene
Magyar Állami Népi Együtes zenekara
Km.: Herczku Ágnes

 

X. vonósnégyes Op. 58 (1953)
I. Premiere partie. Tres lent
II. Deuxieme partie. Léger et volant
III. Troisieme partie. Lent mai allant, sans trainer
Km.: Kádár István vonósnégyese

 

Négy madrigál (Charles d’Orléans verseire, Nádas Katalin fordításában) Op. 29 (1939)
Km.: Nemzeti Énekkar, vezényel Antal Mátyás karigazgató

 

100 évesek vagyunk