Ez történt


ÚJABB DÍJ a BARTÓK ÚJ SOROZATBAN

2011. 05. 20.


A Német Lemezkritikusok Díját ebben a negyedévben – másodmagával – a Hegedűverseny SACD nyerte el.

 

Május hónapban ez a lemez a BBC MUSIC MAGAZIN „A hónap lemeze” díj jelöltjei között volt.

 

 

Részletek más kritikákból:

„….Kelemen nem annyira a mai európai koncerthegedűsök tiszta, sima játékát, mint inkább azt a népi hegedűlést igyekezett követni, amelyből Bartók mindkét Rapszódiájának témáit merítette….
De ez nem minden: a felvétel fenomenális SACD-hangminnőségével tűnik ki. Még soha nem lehetett Bartók hangszerelését ilyen kristálytisztán és élesen rajzoltan hallani, és amit a Nemzeti Filharmonikusok Zenekara Kocsis Zoltán vezényletével itt produkál, az csodálatra méltó…..
Az ember nem győzi csodálni, hogy mi történik az egyes tételekben a hangszerek síkján és a zenekari textúrában, és alá kell húzni ennek az új felvételnek a mintaszerűségét – akár a hangulatok festésének, akár a hangszerelés finom árnyalatainak vonatkozásában, ami viszont olykor már a rézfúvók vad felkiáltásaiba torkollik.….

www.klassik.com 2011.03.02.Dr. Stefan Drees
(Grossartiger Einblick in Bartóks Welt)

 
„Kocsis Bartók-értelmezése mindvégig pontos, tárgyilagos és a végletekig letisztult. Tévedhetetlen ízléssel és kontrollal irányítja zenekarát, pontosan tudja, mikor engedheti előtérbe hangszereseit, és mikor kell visszahúzódnia, hogy teret engedjen a szólóhangszer szárnyalásának. Kelemen minden technikai nehézséget könnyedén legyőz, s – különösen az I. rapszódiában – páratlan hitelességgel szólal meg húrjain a népi hegedűsök játékmódja.”

Gramofon 2011. tavaszi szám, Kovács Ilona

 

100 évesek vagyunk