Ez történt


Új Liszt CD jelent meg a jubileumi Liszt év alkalmából a Warner Classics kiadásában

2011. 08. 29.


LISZT FERENC

 

Les Préludes
Magyar fantázia
Amit a hegyen hallani

 

Farkas Gábor, zongora
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: KOCSIS ZOLTÁN

 

A felvétel a magyarországi Liszt Év nyitóhangversenyén készült 2011. január 22-én a Művészetek Palotájában, amely hangverseny egyben a Művészetek Palotája LISZT! MINDEN TEKINTETBEN című, az egész éven végigvonuló eseménysorozatának első programja volt. A MÜPA programsorozata Liszt Ferenc változatos életútját, művészi sokoldalúságát hivatott bemutatni.

 

 

Liszt 2011 – a Liszt Év referencia CD-felvétele.

 

 

„A felvételen hallható három Liszt-kompozíció mindössze hat év alatt keletkezett: 1848 és 1854 között. Ez a hat esztendő azonban sorsdöntő volt Liszt zeneszerzői pályáján. E három mű ugyanis szinte pillanatfelvételként rögzíti azt a folyamatot, melynek során a Glanzperiode brilliáns zongora-fantáziáit és improvizációit rögzítő virtuóz pianistából új formai megoldásokkal kísérletező, saját hangját kereső, tudatos szimfonista válik.” (részlet a CD ismertető füzetéből; Kaisinger Rita)

A Les Préludes Liszt méltán legismertebb szimfonikus költeménye, amely ösztönzőjének Alphonse de Lamartine Költői elmélkedések című művét tekinthetjük. A kompozíció zenei alapjául egy eredetileg négytételes férfikari ciklus szolgált. A darabban a szerző az előremutató romantika valamennyi újítását felhasználja. A mű bemutatója 1854-ben volt.

 

A Magyar fantázia több részből álló egytételes zongoraverseny. Közeli rokonságot mutat a 14. rapszódiával, maga az átdolgozás azonban a 21. magyar rapszódiából készült. A mű bemutatója 1853-ban volt a Nemzeti Színházban, a szólót Liszt tanítványa és majdani veje, Hans von Bülow játszotta, a zenekart Erkel Ferenc dirigálta.

 

Az Amit a hegyen hallani című zenemű Liszt első szimfonikus költeménye. Irodalmi forrása Victor Hugo azonos című költeménye volt. A kompozíció egyetlen összefüggő tétel, melynek filozófikus programja az ember és a természet kapcsolata. A weimari ősbemutatót 1857-ben a zeneszerző vezényelte az Udvari Színházban.

 
Mind a Les Préludes-ből, mind a Magyar fantáziából számtalan lemezfelvétel készült magyar és külföldi művészek közreműködésével egyaránt. Az Amit a hegyen hallani azonban ritkán játszott és lemezfelvételen még ritkábban rögzített zenemű.

 
A lemezfelvétel a Művészetek Palotája és az mTon együttműködésében született.

 
A hangfelvételt a Művészetek Palotája Stúdió készítette, zenei rendező: Matz László. A rangos helyszín is méltán hozzájárult ahhoz, hogy nemzetközi mércével mérve sikeres kiadvány szülessen.

 

A kiadvány elkészítését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

Promóciós partner: Hungarofest – KLASSZ Zenei Iroda, Liszt 2011
 

100 évesek vagyunk