Ez történt


Sztálinhoz zengett a dal

2005. 11. 12.


A diktátort dicsőítő botrányos előadás a Művészetek Palotájában


Dmitrij Sosztakovics Sztálint és a szovjet kommunizmust dicsőítő, Dal az erdőről című oratóriumát adta elő csütörtökön este a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar, a Magyar Rádió Gyermekkórusa, valamint Rozsos István és Rácz István énekesek Alan Buribayev kazah karmester vezényletével. Az orosz zeneszerző művét Csajkovszkij 3. D-dúr szimfóniájával együtt a Művészetek Palotája Nemzeti Hangversenytermében szólaltatták meg a Nemzeti Filharmonikusok Klemperer-bérletének második előadásaként.

Bár a koncerten elhangzott, hogy a művészek elhatárolódnak az akkori kor eseményeitől és a diktatúrától, de a közönség tekintse ezt a darabot úgy, mintha a Szoborparkban vagy a Terror Házában tenne látogatást, a jelenlévők egy részét így is láthatóan felháborította a darabválasztás. Az előadást ezért csak szerény taps honorálta. Az oratóriumot orosz nyelven adták elő, a műsorfüzetből azonban a hallgatóság megismerhette a szöveg magyar fordítását is, amely többek között így szól: ,”Már pirkad a kommunizmus hajnala! Igaz ügy: üdvünk hív harcra most. Bárha látná nagy Lenin e népet, és földünk, e szépet s boldogot! Csak vígy, dicső Pártunk előre, röpítsd szárnyakon hős fiaid. Éljen a nagy Leninünk pártja! Éljen a győzelmes nép! Pártunkat illeti hála!”

Kevesen tudják, de Sztálin a mai napig Budapest díszpolgára.
A koncert miatti felháborodásuk miatt többen megkeresték lapunkat, nevüket elhallgató zenészek pedig arról számoltak be: a közreműködő művészek közül még az előadás előtt tiltakoztak, és nem vállalták a fellépést az ideológiai tartalom miatt. Őket állítólag ezért szabadságra küldték. A Művészetek Palotája sajtóosztályán elmondták: a Nemzeti Filharmonikusok önállóan dönt koncertjei műsoráról, abba az intézmény nem szólhat bele.


DAL AZ ERDŐRŐL


Sosztakovics Kisvárosi Lady Macbeth című 1934-es operája a hazai és a nemzetközi siker ellenére nem tetszett Sztálinnak, ezért levetette a műsorról, és a Pravda végletesen lehúzó kritikát közölt Zűrzavar zene helyett címmel. 1948-ban újra visszatértek a témára, és ismét a földbe döngölték a komponistát, aki az ellehetetlenítésre egy évvel később egy Sztálint dicsőítő művel, a Dal az erdőről című oratóriummal válaszolt. A mű 1950-ben el is nyerte a Sztálin-díjat. Sosztakovics oratóriumát a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara játszotta először hazánkban az ötvenes években.


Munkatársunktól
(Magyar Nemzet 2005. november 12.)

100 évesek vagyunk