Ez történt


Sikerrel zárult a Nemzeti Filharmonikusok lengyelországi turnéja

2016. 11. 29.


Kultúra-zene
Sikerrel zárult a Nemzeti Filharmonikusok lengyelországi turnéja

Budapest, 2016. november 29., kedd (MTI) – Ünneplő közönséggel, ráadásokkal és nagy sikerrel zárult hétfőn a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) egy hetes lengyelországi turnéja a sziléziai Katowicében. (Barna Emese)

A koncertsorozat november 21-én Kassán kezdődött, majd a zenekar Báll Dávid zongoraművész közreműködésével hat városban adott hangversenyt a lengyelországi magyar évad keretében november 22. és 28. között. Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója, valamint a Bartók-év tiszteletére szervezett turnén Kodály Zoltán Galántai című kompozíciója, Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenye és Bartók Béla Concerto zenekarra című műve szólalt meg.
Mali István vezető zenekari menedzser az MTI-nek elmondta: óriási sikert aratott hétfőn este a zenekar, amelyet a közönség állva ünnepelt és két ráadást is kellett adniuk. A magyar kormány részéről Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár is részt vett a hangversenyen és tanúja lehetett a remek hangulatnak.
Mali István kiemelte, hogy a lengyelországi turnéról két dolgot vinnének el magukkal mindenhová: a közönség szeretetét, kedvességét, azt a hihetetlen örömöt, amit velük együtt átéltek és a fantasztikus koncerttermeket.
A zenekari menedzser felidézte: a turnéra a tervek szerint Kocsis Zoltánnal mentek volna, de az NFZ főzeneigazgatójának halála miatt a próbák már Kovács János vezényletével zajlottak. Kassán és Krakkóban is nagyszerű koncertet adtak Kovács János dirigálásával, akinek betegsége és kórházba kerülése miatt azonban sürgősen helyettest kellett találniuk.
Varsóban, a lengyel Nemzeti Filharmónia székhelyén november 23-án már Farkas Róbert vezényletével a Kodály-mű helyett Beethoven Egmont-nyitányát játszották, amely jól illeszkedett a műsorba – emelte ki Mali István, hozzátéve: Farkas Róbertnek a koncert előtt mindössze egy óra állt rendelkezésére, hogy átvegyék a darabokat és kipróbálják a termet.
Az utolsó négy koncertet Vajda Gergely dirigálta, aki Hamburgból érkezett a helyszínre és első alkalommal vezényelte a zenekart. A hangversenyeknek a nyugat-lengyelországi Wroclaw, az észak-lengyelországi Szczecin és Bydgoszcz, valamint a sziléziai Katowice adott otthont.
„Mindkét karmestert nagy elismerés övezte a zenekar részéről, derekasan és nagyszerűen helytálltak, a zenekarral való összmunka sikeresnek bizonyult” – hangsúlyozta a menedzser, hozzátéve: a koncertek remekül sikerültek és fantasztikus érzés volt a lengyelek feléjük irányuló szeretete.
Vajda Gergely úgy fogalmazott, hogy „elképesztően jó koncerteket adtak és nagyon jó volt a közönség”. Mindenhol meleg fogadtatásban részesültek, egyrészt a művészeti kapcsolatok miatt, másrészt 1956 miatt.
„Nagyon komoly az összetartozás érzése, pozitív, baráti és testvéri szeretettel üdvözöltek minket minden helyszínen és ez nagyon jó érzés volt” – tette hozzá.
Mint mondta, a turnén három olyan koncertteremben is játszott a zenekar a vezényletével, ami az elmúlt két évben épült. „Lengyelországban olyan koncerttermek vannak, hogy az ember megnyalja mind a tíz ujját” – mutatott rá Vajda Gergely, hozzáfűzve: a jó koncertterem egyik feltétele az akusztika, tehát amikor a színpadon van, mindent tisztán hall, valamint a közönséghez érve szépen összeérik a hang. A másik lényeges dolog a kiszolgáló részek, a backstage tágassága, a színpad könnyű megközelíthetősége, s mindez adott volt például a katowicei teremben.

bse \ brr

MTI 2016. november 29., kedd 15:25

100 évesek vagyunk