Ez történt


Sikeres turnét zárt zenekarunk Spanyolországban

2012. 01. 27.


„A Nemzeti Filharmonikusok hangversenyeit hosszú évtizedek óta szervező José Maria Pratt és irodája tárgyalásokat folytatott velünk. Azzal kezdték, hogy a válság miatt Spanyolországban jelentősen visszaesett a koncertlátogatók száma, a közönség csak a legjobbakra vált jegyet. Ilyenek voltak a Nemzeti Filharmonikusok is. Minden koncertünk teltházas volt, minden koncertünkön ráadásokat követeltek, és ahogy lenni szokott, azzal a megállapodással utazunk haza, hogy a következő turné 2014-ben lesz Spanyolországban.

 

A válságból sokat nem éreztünk, de a helyi zenekarokban játszó magyar muzsikusok, arról számoltak be, hogy rendkívül súlyos a helyzet, a zenekarok létszámát és a zenekarok támogatását drasztikusan csökkentik. Nagyon sokan munkanélküli segélyre kényszerülnek, és akit kitelepítettek a házából nem koncertre váltanak jegyet. Ennek tükrében úgy gondoljuk mindenképpen kitüntetés volt számunkra, hogy minden hangversenyterem zsúfolásig megtelt nagyon-nagyon lelkes és értő közönséggel. A velünk turnézó Jean-Efflam Bavouzet zongoraművész a legdicsérőbb kifejezésekkel illette az együttest. Kocsis Zoltán és Bavouzet között több évtizedes a barátság és a művészi együttműködés. Az a különös helyzet állt elő, hogy a karmester gyakran odaült a zongorához és megmutatta, hogy ő hogyan képzeli el a Debussy mű előadását, aztán pajkos kacsintással elintézték sokszor azzal, hogy te így, én pedig amúgy. Mindenképpen magas iskola volt ez a zenekar számára és legfőképp a közönség számára. Amit nagyon sajnálunk, az a narancsligetek látványa a 16-18 fokos meleg és az a vendégszeretet, amivel a spanyolok mindig fogadnak bennünket. Reméljük, hogy otthon is legalább ilyen szeretettel várnak.”- Kovács Géza főigazgató

 

A koncertturné vendégszólistája a francia zongoraművész Jean-Efflam Bavouzet volt, aki valamennyi előadáson Debussy Fantázia zongorára c. művét játszotta. Ezen kívül repertorájukban szerepelt még Liszt egyik leggyakrabban előadott szimfonikus költeménye a Les Préludes, Kodály nagyszabású tánckölteménye a Galántai táncok, Dukas A bűvészinas, RavelKocsis Zoltán Couperin sírja c. műve és Ravel kétségkívül legismertebb darabja az Ida Rubinstein táncosnőnek írt Boleroja.  

 

100 évesek vagyunk