Ez történt


Platina- és három aranylemez a Bartók Új Sorozatnak

2010. 09. 23.


A platina- és aranylemezeket a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 22-i próbájának végén a Művészetek Palotájában adta át a megjelent művészeknek Hollós Máté, a Hungaroton ügyvezető igazgatója. Kocsis Zoltán karmester, a Filharmonikus Zenekar, Szabó Dénes karnagy, Kelemen Barnabás hegedűművész és Fischer Iván karmester az utóbbi évek kiemelkedő sikerének részesei.

 
A Bartók Új Sorozat nemcsak művészi, hanem piaci értelemben is olyan sikerszéria, amire rég volt példa a klasszikus kiadványok tekintetében. A sorozat legelső megjelent korongja, A fából faragott királyfi és a Kossuth szimfóniai költemény már korábban elérte az aranylemez 1500-as eladott példányszámát, mára pedig a 3000-es határt is átlépve platinalemez rangra emelkedett.

 

 

A Rapszódia és a Scherzo egykori Philips–Hungaroton és a fiatalkori Hegedűverseny vadonatúj felvételéből (op. posth.) összeállított, a 2. szvitet, a Román táncot, a Román népi táncokat és a Tánc-szvitet tartalmazó, valamint

a 27 egynemű kart rögzítő SACD egyidejűleg az aranylemez 1500-as értékesítési szintjét érte el.

 

A sorozat eddigi külföldi díjainak sikersorozatába illeszkedik az is, hogy a legutóbb megjelent SACD, amelyen a Zene húroshangszerekre, ütőkre és celestára, a Divertimento és a Magyar képek hallható, a BBC Music Magazine szeptemberi számában A hónap lemeze lett.

 

A Bartók Új Sorozat díjazott hanglemezei

(PDF, 4,8 MB)

100 évesek vagyunk