Ez történt


Pertorini Rezsőt a Nemzeti Filharmonikusok szólamvezetőjét kérdeztük a január 12-i koncertről

2011. 01. 12.


Aki január 11-én vagy 12-én Pécsen meghallgatja Dvořák gordonkaversenyét a Nemzeti Filharmonikusok előadásában, az nagyot fog nézni – mondta a próba után Pertorini Rezső, az együttes cselló-szólamvezetője. Natalia Gutman gordonkaművész, a koncert szólistája olyan intenzív játékot diktál, amelyet nekünk, a zenekarnak, egy élmény követni.
Ismerte korábban Gutmant?

 

Évekkel ezelőtt egy barátom hívta fel rá a figyelmemet. Úgy ajánlották, mint zseniális csellistát, aki talán kicsit háttérbe szorult a Szovjetunióban, tanára, a nagy Rosztropovics árnyékában. Egy Schumann-mű volt az első lemezem tőle, de később persze több nagyszerű felvételét is hallottam. Most, a felkészülés alatt le is poroltam a régi korongokat.

 
És élőben? Milyen benyomásokat szerzett a szólistáról?

 
Azt tudtam, hogy egészen különleges tehetséget látunk vendégül, mégis meglepett az a hihetetlen intenzitás, ahogy megszólaltatja a hangszerét. Áradó, hatalmas hangja van a csellónak a keze alatt. Szokás mondani, hogy a vonósjáték idővel elvássa az ízületeket, de ennek nyomát sem hallani szerencsére. Egy törékeny testalkatú asszony, akinek játékában óriási erő lakozik. Érdemes lesz személyesen is meggyőződni róla, biztos, hogy különleges koncert lesz!

 
Hogy sikerült a próba?

 
Ragyogóan! A felkészülés tökéletes, és jó volt látni, hogy Natalia Gutman és Kocsis Zoltán mennyire egy hullámhosszon vannak. Nagyszerű előadásra számíthatunk, persze ez nem lehet meglepetés annak, aki ismeri a fellépőket.

 

100 évesek vagyunk