Ez történt


Pelléas és Mélisande előadásunk kapta a Café Momus-díjat

2007. 10. 01.


A Café Momus című internetes komolyzenei magazin által meghirdetett, egy hónapig tartó szavazás számunkra örömteli eredménnyel zárult: a magazin olvasói szerint „Az év eseménye” Debussy Pelléas és Mélisande-jának június 16-i koncertszerű előadása volt a Művészetek Palotájában, így a kategória győztesének járó Café Momus-díjat Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok nyerték el.


A szavazás eredményét ismertető írásában az egyik szerkesztő, Dauner Nagy István, a következőket írja:


Odaítéljük, akarom mondani, átadjuk a Café Momus-díjakat. Csak átadjuk, mert ha az általunk jelöltek is jelentik a választékot, ítélni nem mi ítélünk, hanem az Olvasó. A döntést pedig nehezen lehetne vitatni, különösen az „év eseménye” kategóriában.


Szerencsére sok jeles koncert és operaelőadás volt ebben a szezonban is, de a Pelléas és Mélisande bemutatójának jelentősége túlmutat ezen a perióduson. Én is a szerencsések között voltam, ott lehettem. Tudom, hogy ha majd egyszer, hosszú éltem alkonyán az unokáim megkérdezik, milyen év volt 2007-ben, akkor én – szenilis lévén – már semmire nem emlékszem.No de, ha azzal kezdik: „tudod, amikor a Pelléas volt” – akkor felderülök, és beugrik minden. Jó volt és szép, de talán nem is az előadás kvalitásai emelik ki ezt az eseményt a sorból, hiszen hallottunk sok más jót és szépet is az évben. Ez a koncertszerű bemutató logikus végpontja, eredménye volt annak hosszú építkezésnek, amit a Nemzeti Filharmonikusok és Kocsis véghezvittek. Mondom, jó volt és szép, de számunkra már ott nyilvánvaló volt, hogy egy egész évtized megkoronázásának vagyunk tanúi. Meggyőződésem, hogy a kategória díja a legmegfelelőbb helyre került.


100 évesek vagyunk