Ez történt


Nemzeti Énekkar határon túli turné

2013. 09. 06.


A Nemzeti Filharmonikus Zenekar múlt évi, a környező országokba tett turnékoncert-sorozatának rendkívüli sikere nyomán idén a Nemzeti Énekkar járja be a környező országok magyarok által is lakott városait, szeptember 5-én, csütörtökön Szabadkán kezdték a sorozatot.
A tavalyi, zenekari turné a szabadkai Avilai Szent Teréz-székesegyházban zárult, csütörtökön pedig itt kezdődött Antal Mátyás karigazgató vezetésével az énekkari program. Bartók, Kodály, Liszt és két kortárs zeneszerző – Csemiczky Miklós és Orbán György – szerzeményei mellett Szergej Rahmanyinov-műveket is előadnak. Orgonán közreműködik Nagy László Adrián.
"Tavaly egy kis plusz költségvetési támogatáshoz jutottunk, úgy gondoltuk, ezt fordítjuk a határhoz közeli városokban szervezett zenekari hangversenyeinkre és megpróbálunk ebből hagyományt teremteni" – mondta el az MTI-nek Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója. Hozzátette: az idei költségvetésük sajátosan alakult, sokáig nem tudták, mennyi pénzből gazdálkodhatnak, de nyár elejére bizonyossá vált, hogy képesek lesznek új sorozatot indítani. Igaz, nem rövid periódusra, hanem időben kissé széthúzva. Szeptember 14-én Beregszászon, szeptember 18-án Dunaszerdahelyen adnak koncertet, az ősz második felében pedig Lendván, Szatmárnémetiben, Nagyváradon és Temesváron is terveznek fellépéseket. A műsorok összeállításánál – ugyanúgy, mint a zenekar esetében – azt tartották szem előtt, hogy derűs órákat szerezzenek a határon túli magyaroknak, és hogy az ott élők jobban megértsék egymást a zene segítségével – jegyezte meg Kovács Géza.
MTI 2013. szeptember 3.

 

100 évesek vagyunk