Ez történt


Nemcsak a könyveknek, a nyitányoknak is megvan a maguk sorsa! 1.

2011. 07. 14.


Beethoven III. Leonora nyitányát a Fidelio (eredetileg Leonora) című operájához írta. Mégis gyakori és kedvelt önálló darabként játsszák a világ nagy koncerttermeiben.

 

Összesen négy Leonora nyitány létezik. Az elsőt valószínűleg soha nem játszotta senki. Eredetileg egy prágai Fidelio bemutatóra írta a mester, a bemutatóból azonban nem lett semmi!

 
A második Leonora nyitány az opera ősbemutatóján hangzott el, 1805-ben Bécsben. Nagy bukás volt. Hogy miért született egy harmadik? Nos, valószínűleg Beethoven maga sem volt elégedett a művel. Az új nyitányról azonban kiderült, hogy bevezetésenk túl hosszú. Gustav Mahler azonban egy kreatív megoldással az opera részévé tette, s a Finalé elé illesztette be, s így játszotta el a művet. Ezzel szemben Fricsay Ferenc karmester például a III. Leonora nyitányt az opera „drámai résuméjeként“ a finálé után tartotta jobbnak. Végül Mahler elképzelése győzöttt, terjedt el, s vált szokássá.

 
Legvégül azonban megszületett a negyedik Leonora nyitány, „Fidelio-Nyitány néven ismert, mely azóta is bevezeti Beethoven egyetlen operájának utolsó változatát.

 
Ma önálló műként a III. LEONÓRA nyitányt játsszák – legközelebb a Nemzeti Filharmonikusok előadásában, Martonvásáron, 2011. július 30-án, Medveczky Ádám vezényletével.
 

 

100 évesek vagyunk