Ez történt


Negyedórás álló vastaps Bukarestben

2011. 09. 16.


Több mint 15 perces (!) álló vastapssal díjazta a bukaresti közönség Enescu II. szimfóniájának előadását szeptember 14-én.

 

„Nagy merészség a romániai Enescu-fesztiválra Enescuval menni – mondta a romániai turné előtt Kocsis Zoltán, de nagy örömmel tesszük, s az lesz az igazi kritika, ahogy Bukarestben fogadják majd az előadásunkat…” A hagyományos bukaresti fesztivál közönsége nagyra is értékelte a magyar gesztust, ugyanakkor a zajos ünneplés, valódi standing ovation, a gesztuson túl az előadás profizmusának, érzékenységének s magának a műsor összeállításának is szólt.
 
„Új idők köszöntöttek be a kapcsolatainkban – mondta az NFZ főigazgatója, Kovács Géza. Külsőség, de észrevettük, s jól esett, hogy a színpadot a szervezők hatalmas piros-fehér-zöld virágkompozícióval díszítették. A koncertet a román televízió pedig felvette, s hamarosan le is adja. Reméljük, itthon is látható lesz a program. Ugyanakkor a program Bartók művekkel egészült ki, az 1923-ban alkotott Táncszvittel, amelynek közismert az üzenete, a közép-kelet-európai népek harmonikus együttélése. Nagy-nagy tapssal fogadta a közönség, mint ahogy a II. zongoraversenyt is, Borisz Berezovszkij közreműködésével. A koncert előtti napon Berezovszkij még külön konzultációt kért a világ elismerten talán legjobb Bartók-interpretátorától, Kocsis Zoltántól, s az estébe nyúló közös próba meg is hozta a másnapi hangos sikert – meséli Kovács Géza.
 
A Nemzeti Filharmonikusok koncertjét az Enescu fesztivál központi hangversenytermében, az Ateneul Romanban hallgatta a közönség. Őket Daniel Barenboim és a Berlini Staatskapelle követte. E közben a fesztivál szabadtéri helyszínén, mintegy 5 ezer széken gyülekezett a közönség a késő esti jazz koncertre, s két zenei program között bizony a virslis és sörös sátrak is megteltek. Ez egy európai tömegfesztivál, mely zenei kultúránk legjobb műveit kínálja korunk legrangosabb előadóival a román közönségnek – így aposztrofálják az ötnapos rendezvényt, mely Európa zenei naptárának évről-évre egyik fontos eseménye. Jó volt részt vennünk rajta. 

100 évesek vagyunk