Ez történt


Nagy sikerű Kocsis-koncert Luxemburgban

2007. 01. 22.


Telt ház, 1500 fős közönség előtt adott nagy sikerű koncertet a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikus Zenekar vasárnap este Luxembourgban. 2007-ben Luxemburg fővárosa Európa Kulturális Fővárosa. A határokon átívelő, nagyszabású eseménysorozat (több mint 500 eseményt rendeznek ebből az alkalomból) színvonalas programokat ígér.


Mélina Mercouri által 1985-ben életre hívott kulturális programsorozat történetében először fordult elő, hogy kétszer egymás után részesüljön ugyanazon város a megtiszteltetésben. Ez történt most, amikor 1995. után második alkalommal adhat otthont a rangos eseményeknek az Európai Unió második legkisebb államának központja. Szintén nem volt még példa arra sem, hogy a programok túllépjék az országhatárt. Most a nagyhercegséggel szomszédos államok határmenti területei, a francia- és németajkú belga tartományok, a Saar-vidék, Rajna-Pfalz, Lotaringia, valamint a XII. században szászok által alapított romániai Nagyszeben városa (ahol ma is beszélik a luxemburgihoz hasonló ősi nyelvet) összesen mintegy 11 milliós lakossága élvezheti a gazdag kulturális kínálatot.


A kétszeres Kossuth-díjas művész, Kocsis Zoltán nem először adott koncertet Luxemburgban, amelynek komolyzenei életét a nagyhírű RTL-zenekar alapozta meg 1933-ban. A két éve elhunyt Joséphine-Charlotte nagyhercegnő nevét viselő új zeneakadémia tavaly júniusi nyitóhangversenye óta egymásnak adják a kilincset a világhírű előadók. Februárban a londoni, májusban pedig a Lorin Maazel vezette new yorki filharmonikusok lépnek majd fel.


Az Európai Koncerttermek Szervezetébe (ECHO) is felvett komplexumban tegnap ismert dallamok csendültek fel. A karmesteri és zenekari vezetői tehetségét is bizonyító zongoraművész vezetésével – és játékával – többek között Liszt Ferenc „Koncert zongorára és zenekarra Nr. 1 Esz-dur”, Johannes Brahms „Magyar táncok”, Bartók Béla „Román néptáncok” és Kodály Zoltán „Galántai táncok” c. művek hangzottak el. A ráadás – amely előtt háromszor tapsolták vissza az 55 évesen is örökifjú művészt – szinte kötelezően a Rákóczi-induló volt, amelyet a hálás közönség tapsvihara kísért.


Földes György – Luxemburg
(Népszabadság Online, 2007. január 22.)

100 évesek vagyunk