Tűzmadár

A Tűzmadár Stravinsky első, Gyagilev balettegyüttese számára komponált táncjátéka, melyet a társulat 1910-ben, Párizsban mutatott be. A balett sikere egy csapásra ismertté tette Stravinsky nevét. A balett forgatókönyvét és koreográfiáját Mihail Fokin készítette.

A balett felépítése:

1. Bevezetés.
2. Kascsej elvarázsolt kertje.
3. Az Iván cárevics üldözte Tűzmadár megjelenése.
4. A Tűzmadár tánca.
5. Iván cárevics foglyul ejti a Tűzmadarat.
6. A Tűzmadár könyörgése.
7. A tizenhárom elvarázsolt hercegnő megjelenése.
8. A hercegnők játéka az aranyalmákkal.
9. Iván cárevics hirtelen megjelenése.
10. A hercegnők körtánca.
11. Hajnal.
12. Bűvös harang; a Kascsejt őrző szörnyetegek megjelenése, Iván cárevics foglyul ejtése.
13. A Halhatatlan Kascsej megjelenése, párbeszéde Iván cáreviccsel; a hercegnők közbenjárása.
14. A Tűzmadár megjelenése.
15. Kascsej kíséretének tánca a Tűzmadár varázslatára.
16. Kascsej alattvalóinak pokoli tánca.
17. Bölcsődal.
18. Kascsej halála.
19. A palota eltűnik, és Kascsej varázslatai szertefoszlanak; a kővé vált harcosok életre kelnek; általános örömujjongás.

A halhatatlan gonosz Kascsej elvarázsolt birodalmában lányokat tart fogva, a férfiakat kővé változtatja. Csak addig lehet halhatatlan, amíg lelke, amelyet tojás formájában kosárban őriznek, sértetlen marad. Iván cárevics, miközben a Tűzmadarat üldözi, Kascsej elvarázsolt kertjébe téved. Miután megfogja a madarat, egy tollát kéri, majd szabadon engedi. Ezután találkozik tizenhárom leánnyal, egyikbe azonnal szerelmes is lesz. Megtudja, hogy mindannyian hercegnők, akik a zöldkarmú emberevő óriás varázslata alatt élnek. Követi őket az óriás palotájába, ahol az őrt álló szörnyek foglyul ejtik. Ám mielőtt ő is kővé változna, eszébe jut a Tűzmadár bűvös tolla. Meglengeti és megjelenik a Tűzmadár, aki elárulja Kascsej halhatatlanságának titkát. Iván összetöri az életet jelentő tojást, és Kascsej azonnal elpusztul. Varázslatai szertefoszlanak, valamennyi foglya megszabadul. Iván és a hercegnő megtartja kézfogóját.

100 évesek vagyunk