Tűzmadár – teljes balettzene Cakó Ferenc homokanimációjával

A Tűzmadár Sztravinszkij első, Gyagilev balettegyüttese számára komponált táncjátéka, melyet a társulat 1910-ben, Párizsban mutatott be. A balett sikere egy csapásra ismertté tette Sztravinszkij nevét. A balett forgatókönyvét és koreográfiáját Mihail Fokin készítette. A balett felépítése:

 1. Bevezetés.
 2. Kascsej elvarázsolt kertje.
 3. Az Iván cárevics üldözte Tűzmadár megjelenése.
 4. A Tűzmadár tánca.
 5. Iván cárevics foglyul ejti a Tűzmadarat.
 6. A Tűzmadár könyörgése.
 7. A tizenhárom elvarázsolt hercegnő megjelenése.
 8. A hercegnők játéka az aranyalmákkal.
 9. Iván cárevics hirtelen megjelenése.
 10. A hercegnők körtánca.
 11. Hajnal.
 12. Bűvös harang; a Kascsejt őrző szörnyetegek megjelenése, Iván cárevics foglyul ejtése.
 13. A Halhatatlan Kascsej megjelenése, párbeszéde Iván cáreviccsel; a hercegnők közbenjárása.
 14. A Tűzmadár megjelenése.
 15. Kascsej kíséretének tánca a Tűzmadár varázslatára.
 16. Kascsej alattvalóinak pokoli tánca.
 17. Bölcsődal.
 18. Kascsej halála.
 19. A palota eltűnik és Kascsej varázslatai szertefoszlanak; a kővé vált harcosok életre kelnek; általános örömujjongás.

A halhatatlan gonosz Kascsej elvarázsolt birodalmában lányokat tart fogva, a férfiakat kővé változtatja. Csak addig marad halhatatlan, amíg lelke, amelyet tojás formájában kosárban őriznek, sértetlen marad. Iván cárevics, miközben a Tűzmadarat üldözi Kascsej elvarázsolt kertjébe téved. Miután megfogja a madarat, egy tollát kéri, majd szabadon engedi. Ezután találkozik tizenhárom leánnyal, egyikbe azonnal szerelmes is lesz. Megtudja, hogy mindannyian hercegnők, akik a zöldkarmú emberevő óriás varázslata alatt élnek. Követi őket az óriás palotájába, ahol az őrt álló szörnyek foglyul ejtik. Ám mielőtt ő is kővé változna, eszébe jut a Tűzmadár bűvös tolla. Meglengeti és megjelenik a Tűzmadár, aki elárulja Kascsej halhatatlanságának titkát. Iván összetöri az életet jelentő tojást és Kascsej azonnal elpusztul. Varázslatai szertefoszlanak, valamennyi foglya megszabadul. Iván és a hercegnő megtartja kézfogóját.

100 évesek vagyunk