Deux Chansons

A Deux Chansons 2014-ben készült Somos Csaba felkérésére. Az Arthur Rimbaud verseire írt kórusmű bemutatóját a következő évben Somos Csaba vezényelte Debrecenben a Kodály Kórus élén.

Vajda János 1949-ben született Miskolcon. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1968 és 1973 között Párkai Istvánnál karvezetést, majd 1970-től 1975-ig Petrovics Emilnél zeneszerzést tanult. 1974 és 1979 között a Magyar Rádió és Televízió Énekkarának korrepetitora volt, majd 1979-től 1980-ig Ton de Leeuwtől tanult posztgraduális képzés keretében, az amszterdami Sweelinck Konzervatóriumban. 1981-ben a Zeneakadémia tanára lett, eleinte prozódiát oktatott Petrovics asszisztenseként, majd zeneszerzést tanított.

Zeneszerzői munkássága a zene számos területére kiterjed: írt operákat, baletteket, nagyzenekari és kamarazenekari műveket, kórusműveket, dalokat és szólóhangszeres darabokat. Kompozícióira a tonális gondolkodásmód jellemző, ily módon a hagyományokhoz kötődik. „Túl azon, hogy az ember alkotás közben a maga szükségleteit elégíti ki, nem szabad megfeledkezni az alapvető célról, vagyis másokhoz szólni, méghozzá olyan módon, amelyet mindenki megért” – mondta.

100 évesek vagyunk