Chansons de Jeunesse – Sakari Oramo hangszerelése

Pantomime
Coquetterie Posthume
Au clair de la lune
Pierrot
Romance
Musique
La Romance d'Ariel
Apparition

 

A tizennyolc éves Debussy egy ideig azzal keresett pénzt, hogy egy párizsi énektanárnő, Mme Moreau-Sainti óráin működött közre mint zongorakísérő. Odajárt órákat venni egy bizonyos Marie-Blanche Vasnier, egy hivatalnok 32 éves felesége, akibe Debussy halálosan beleszeretett. Kapcsolatuk igen erősen hatott Debussy pályakezdésére. A szerelmes fiatalember 1881 és 1884 között összesen 27 dalt komponált Mme Vasnier-nek; ezekből tizenhármat szépen letisztázva egy kis füzetben adott át szíve hölgyének, a következő ajánlással: „Mme Vasnier-nak: E dalok, melyek csak általa élnek, és amelyek elvesztik minden bájukat, ha nem az ő dallamos tündérszájából jönnek elő. Az örökké hálás szerző, ACD.” A dalok túlnyomó többsége csak a zeneszerző halála után jelent meg nyomtatásban (némelyik mind a mai napig kiadatlan); e fiatalkori szárnypróbálgatásoknak mégis nagy jelentőségük van. Debussy itt fejlesztette ki rendkívüli érzékenységét a költői szöveg iránt, és összehasonlíthatatlanul egyéni hangja is fel-felcsendül már ezekben a hol érzéki, hol humoros darabokban.

 

Debussy már itt kapcsolatba került két nagy költővel, aki későbbi műveiben is fontos szerepet játszik: Paul Verlaine-nel (1844-1896) és Stéphane Mallarméval (1842-1898), akik a jelen válogatás első, ill. utolsó darabjának szövegét írták. A második dal szövege Théophile Gautier-től (1811-1872), az idősebb költőgeneráció kimagasló költőjétől való, a harmadiké a Debussy által kedvelt, mára feledésbe merült Théodore de Banville-től (1823-1891). (Debussy itt a közismert „Au clair de la lune” dallamával játszik.) További három dal szövegének szerzője Paul Bourget (1852-1935), aki költőként indult, de legnagyobb sikereit később  regényíróként aratta. (Az egyik Bourget-dal Shakespeare Vihar-jából Arielt, a légi szellemet szólaltatja meg.)

 

Sakari Oramót 1995 óta foglalkoztatják a korai Debussy-dalok, melyekből feleségével, Anu Komsival adott közös koncertjeikre hangszerelt meg egy sorozatot.

100 évesek vagyunk