Ez történt


Most van az ideje … a klasszikusoknak!

2004. 12. 23.


Az ünnep elvileg csupa öröm. Együtt a család, a kandallóban ropog a tűz, mindenki forralt bort kortyolgat – csupa jókedv, vidámság és szeretet.


A valóságban viszont nagyon is terhes sokaknak az ünnepi szezon. Ki kell találni, hogy mit vegyünk családtagjainknak, pedig már eleve mindenük megvan, rohangálni kell a csontig hatoló hidegben, hogy aztán meg is vegyük a kiszemelt dolgot, ráadásul a karácsony már itt a nyakunkon… Csak dörmögünk magunkban elégedetlenül.


A zene azonban még erdő-mező vadjait is megszelídítené: hallgassunk hát mi is szépséges muzsikát, hogy felborzolt idegeinket megnyugtassuk az ünnepekre készülve. Felejtsük el a vásári forgatagot, az előkészületeket, a csomagolást, az egész hercehurcát. Hagyjuk, hogy klasszikusok és már majdnem klasszikusok a karácsony igazi hangulatába ringassanak bennünket. Most van itt az ideje.


December 23-án a Zeneakadémián Kocsis Zoltán főzeneigazgató vezényletével és a hegedűszólista Kelemen Barnabás közreműködésével adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a klasszikus és korai romantikus időszak bécsi muzsikájából összeállított programját.


Kelemen Mozart pompás I., B-dúr hegedűversenyét játssza, melyet a zeneszerző a maga számára írt, amikor a salzburgi zenekar koncertmestere volt.


Remélem egyébként, hogy kedvelik a B-dúr hangzásvilágot, ugyanis a műsoron szereplő összes többi mű is ebben a hangnemben íródott!


Haydn B-dúr szimfóniája (no. 102, a ragyogó késői, londoni szimfóniák egyike), Schubert egyik polonéze és remek kis II. szimfóniája feledteti majd az ünnep előtti sürgős teendőket.


Ráadásul e pompás zene előadására Kocsisnál és zenekaránál jobbat keresve sem találni.
(…)


Kevin Shopland
(The Budapest Sun, 2004. december 23.)

100 évesek vagyunk