Ez történt


Meglepő befejezés a Nemzeti Filharmonikusok potsdami koncertjén

2011. 08. 25.


Hétezren egy komolyzenei koncerten, sörrel, virslivel, tűzijátékkal? Igen, működik, ráadásul nem is akárhogy – mesélte a koncert után az együttes főigazgatója, Kovács Géza.

 

A Nemzeti Filharmonikusok voltak a nagynevű Potsdami Kastélyok Éjszakájának első fellépői, az ugyancsak világhírű hegedűművész, Vadim Repin közreműködésével. Hétezren váltottak jegyet az ily módon teltházas koncertre, amelyhez hasonlót ritkán látni. A koncert inkább egy fergeteges hangulatú népünnepélyhez hasonlított, ahol az emberek sörrel, virslivel, hangulatos kvaterkázással, és nem utolsó sorban minőségi zenével érzik jól magukat – számolt be az élményről Kovács Géza. Vadim Repin és az együttes parádés pillanatokat szerzett a közönségnek, a tapsok és lelkes dobogások legalábbis erre utaltak, s Kocsis Zoltán ezúttal is partitúra nélkül, fejből vezényelte végig a teljes koncertet. (Liszt Les Préludes-je, Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye és Dvořák IX. szimfóniája)

 
A befejezés azonban magát az együttest is meglepte. Az Újvilág szimfónia utolsó tételére ugyanis ütemre puffantak el a meglepetés-tűzijáték rakétái, amit az együttes a színpadról ámult végig.

 
Ilyen jól szervezett, jó hangulatú, s meglepő ötvözetű fesztivált ritkán látni Európában, de lám, nagyszerűen működik: felszabadult, jókedvű, sörözős, hangulatos est világszínvonalú komolyzenei produkcióval.

 
A Potsdami Kastélyok Éjszakája Fesztivál évről-évre Európa legrangosabb együtteseit kínálja sokezres közönségének. A Nemzeti Filharmonikusok Németországban a legnépszerűbb zenekarok egyikének számít, jövő héten ennek megfelelően Weimarban folytatjuk az idei németországi koncertek sorát – mondta a koncert után késő éjjel kicsit fáradtan, de elégedetten Kovács Géza.

 

100 évesek vagyunk