Ez történt


Martonvásár Beethoven estek

2014. 07. 06.


1928-ban Beethoven halálának 100. évfordulójára hatalmas koncertsorozatot terveztek, amelynek záró koncertjére Martonvásáron került volna sor. A jubileumi hangverseny sorozat azonban elmaradt, és több alkalommal is meghiúsultak az ünnepi koncertek. Először 1958-ban, a Beethoven-múzeum felavatásával és Pásztor János Beethoven mellszobrának leleplezésével egy időben sikerült megvalósítani a tervet. Rendszeresen 1960 óta vannak koncertek a kastély parkjában.

 
Martonvásárt több, mint 120 éve kezdték szélesebb körben emlegetni Beethovennel kapcsolatban. A korabeli feljegyzések szerint a kultúrakedvelő, kiváló csellista és zenei tehetségű Brunszvik Ferenchez szoros barátság fűzte Beethovent, és Brunszvik Josefin-t tartják a titokzatos “Halhatatlan kedves” –nek. Néhány zenetudós szerint hozzá szóltak a Beethoven halála után megtalált szerelmes levelek. A koncertek helyszíne az egykori grófi kastélyhoz közeli tó közepén kialakított sziget, ahol szívesen időzött Beethoven.
 

Műsor
 

2014. július 19.
2014. július 26.
2014. augusztus 2.

 

Megközelíthetőség

 
Martonvásár autóval az M7 autópályán vagy a 7-es úton közelíthető meg. A park közvetlen környékén megszűnt a parkolási lehetőség, viszont új parkolót alakítottak ki a vasútállomás mellett, ahonnan a park bejárata kb. 400 méterre található.

 

 

A pirossal jelölt övezetben lehet parkolni.

 
A város könnyen megközelíthető még vonattal illetve távolsági busszal is.
Martonvásár Beethoven városa 

100 évesek vagyunk