Ez történt


Líra, lendület, sokszínűség

2003. 11. 11.


Magyarok vagyunk, akik a tavaszi csatlakozással új világra várunk – mondja Bogyay Katalin, a londoni Magyar Kulturális Központ igazgatónője Nemzeti Filharmonikus Zenekarunk műsoráról szólva.


Az együttes a Magyar Magic nyitóhangversenyén Kodályt és Lisztet, végül pedig Dvořák Új világ szimfóniáját játszotta.
A Fairfield, a kitűnő akusztikájú londoni koncertterem egy külkerületnek tetsző városrészben áll, férőhelyeinek száma meghaladja az ezret – a hangversenyt telt ház várta.


A koncert végén tapsvihar, s – errefelé szokatlan – bravózás szólt a vezénylő Kocsis Zoltánnak és zenekarának. A 2000-ben tagonként „levizsgáztatott”, megújult filharmónia Kocsist igazolta: művészi színvonaluk igencsak megugrott.
Rachmaninov-dalokkal nyitottak, amelyeket Kocsis dolgozott át zongorakíséretről nagyzenekarra. Szólóénekesként a fiatal tenort, Fekete Attilát hozták magukkal, aki máris nemzetközi karrierrel dicsekedhet. Kellemes hangszínével, erőteljes orgánumával és érzékenységével igazolta is a várakozást. A Brjuszov-költeményre írt dal lenyűgözően hatott, a megzenésített Puskin-vers tündöklő poézise pedig finoman érvényesült Fekete Attila éneklésében, míg az Afanaszij Fet szerelmi versére írt dal a tenor szenvedélyes áriájára adott alkalmat.


Kodály Háry Jánosának intermezzóját, azaz a szerző által az operából sűrített szvitet mi, magyarok már kívülről fütyüljük. Szemlátomást, az angolok is nagy tetszéssel fogadták e népszerű művet, amelyet a vonósok lendületesen, a fúvósok pedig a mű karakterének erőteljes érvényesítésével adtak elő.


Jandó Jenő ezúttal Liszt Ferenc A-dúr koncertjével lépett fel. A népszerű zongoraverseny bensőséges lírájával egyenesen Jandó alkatára szabottnak bizonyult, aki könnyedén „öltötte magára” a liszti „köpönyeget”.


Az Új világ szimfóniát bizony agyonnépszerűsítették a koncerteken, nem a néző- vagy zenekarpróbáló művek közé tartozik, de vélhetőleg épp ezt akarták elkerülni. Az Amerikában komponált műben nyomot hagytak a néger spirituálék, az indián népzenei motívumok is, de – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában kiváltképp – diadalmaskodott a cseh nemzeti romantika.


Metz Katalin (London)
(Magyar Nemzet)

100 évesek vagyunk