Ez történt


Laurent Korcia hegedűművésszel lép fel évadnyitó koncertjén a Nemzeti Filharmonikusok (MTI)

2014. 09. 17.


Laurent Korcia francia hegedűművészt látja vendégül évadnyitó koncertjén a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) szeptember 25-én a Művészetek Palotájában.

 

A Franciaország egyik legelismertebb hegedűsének számító muzsikus Brahms D-dúr hegedűversenyének szólistájaként lép színpadra a Kocsis Zoltán vezényelte zenekarral. Laurent Korcia és az együttes éppen a napokban készíti közös lemezét, amelyen Brahms egyetlen hegedűversenye mellett G-dúr szonátája szerepel – derül ki a zenekar keddi közleményéből.

 

Külön aktualitást ad Korcia budapesti fellépésének, hogy két héttel a koncert után ünnepli ötvenedik születésnapját – olvasható a zenekar honlapján (www.filharmonikusok.hu).

 

A hagyományosan Bartók halálának évfordulója előtti este tartott évadnyitó hangversenyen természetesen a magyar komponista művei is elhangzanak. Felcsendül az 1910-ben komponált, majd 1926-ban revideált, ritkán hallható Négy régi magyar népdal, valamint az 1929-ben keletkezett Húsz magyar népdal, mely nemcsak a paraszti világ, hanem a bartóki zene kompendiuma is. Utóbbi eredetileg zongorára íródott, a zeneszerző ötöt írt át belőle zenekarra, a további tizenöt dalt Kocsis Zoltán hangszerelte.

 

A hangversenyen fellép Szakács Ildikó szoprán, Wiedemann Bernadett mezzoszoprán, Brickner Szabolcs tenor, Palerdi András basszus, valamint az Antal Mátyás vezette Nemzeti Énekkar; a karmesteri pódiumra Kocsis Zoltán lép.

 

(MTI)