VERDI: AIDA – koncertszerű előadás négy felvonásban, egy szünettel
Mikor
2023. október 26., csütörtök
19:00-tólvárhatóan 22:00-ig
Hol
Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem,
Budapest
Jegyek
10 900 Ft – 2 900 Ft (Erre az előadásra dinamikus árképzési rendszerben értékesítjük a jegyeket)
Jegyvásárlás


VERDI: AIDA – koncertszerű előadás négy felvonásban, egy szünettel

Opera/1

Riccardo Frizza karmester

GIUSEPPE VERDI: Aida

Aida                  Roberta Mantegna 

Amneris           Clémentine Margaine

Radames         Alfred Kim

Amonasro       Alexandru Agache

Ramfis             Palerdi András

Király             Kovács István

Hírnök            Dékán Jenő

Papnő             Busa Gabriella

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Riccardo Frizza

Már Kocsis Zoltán is fontosnak tartotta, hogy a Nemzeti Filharmonikusok programján szerepeljenek teljes operák – ennek köszönhetjük az emlékezetes Richard Strauss-produkciókat, valamint Schönberg Mózes és Áron című művének rekonstrukcióját (ez szintén Kocsis munkája volt). Vashegyi György is súlyt helyez arra, hogy a zenekar és a kórus időnként egy teljes opera megszólaltatására vállalkozva kínáljon különleges élményt közönségének. A Nemzeti Filharmonikusok Opera bérletének első előadása Verdi Aidája, minden idők egyik legnépszerűbb zenés színpadi műve – nemzetközi szereposztásban.

Giuseppe Verdi Antonio Ghislanzoni szövegére komponálta az Aidát. A négyfelvonásos opera a kairói operaházban hangzott fel először 1871. december 24-én, a nagybőgővirtuóz Giovanni Bottesini vezényletével. Ezt a premiert jórészt államfők és politikusok látogatták, ezért Verdi, aki nem is ment el Egyiptomba, az 1872 februárjában lezajlott milánói előadást tekintette a mű igazi ősbemutatójának.

Az előadás olasz címszereplője, a sokféle stílusban járatos Roberta Mantegna a trevisói Toti Dal Monte (2015) és a Marseille-i Vincenzo Bellini Énekverseny (2016) győztese. A Radamest alakító Alfred Kim koreai tenor, aki 1997-ben Bécsben, egy évvel később Münchenben nyert nemzetközi versenyt. Az előadás nemzetköziségéért szavatol még Amnerisként a francia mezzoszoprán, Clémentine Margaine és a román bariton, Alexandru Agache, aki Amonasro szólamát kelti életre. Rajtuk kívül olyan magyar énekesek emelik az előadás színvonalát, mint Palerdi András (Ramfis), Kovács István (Király), Dékán Jenő (Hírnök) és Busa Gabriella (Papnő). Aki látta már vezényelni az utóbbi években Magyarországon egyre népszerűbb olasz karmestert, Riccardo Frizzát, tudja, hogy az előadás jó kezekben lesz.


 

100 évesek vagyunk