Vendégünk Krzysztof Penderecki – 3.1
Mikor
2016. október 12., szerda
19.30 - 21.30-tól
Hol
Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem,
Budapest
Jegyek
2.300 Ft, 3.200 Ft, 3.900 Ft, 4.900 Ft
Jegyvásárlás


Vendégünk Krzysztof Penderecki – 3.1

CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Penderecki VII. szimfónia „Jeruzsálem hét kapuja”

Iwona Hossa, Ewa Vesin, Agnieszka Rehlis, Rafal Bartminski ének,
Piotr Andreszewski zongora

A Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Krzysztof Penderecki karmester

A Jeruzsálem fennállásának 3000. évfordulójára szerzett kórusszimfónia bemutatója 1997-ben volt Izraelben. A zsoltárrészletekből, illetve prófétai könyvekből (Ezékiel, Ézsaiás, Dániel, Jeremiás) kialakított szövegkönyv alapján Penderecki nagyszabású – három kórust, narrátort és énekes szólistákat foglalkoztató – művet komponált, melyet sokan Mahler 8. szimfóniájához hasonlítanak.

Penderecki a hatvanas évek elején vált híressé azokkal a műveivel, melyekben radikálisan új, szokatlan, a vonós hangszerekből nem hagyományos módon előcsalt, tisztán zajhatású hangzásokkal dolgozott. Hamarosan kiderült azonban, hogy a stilisztikai szélsőségeket a szerző nem tekinti célnak, ideálnak, és hogy sokkal jobban vonzza őt egy olyan új szintézis, amely egyesíti az avantgárd eszközöket a hagyománnyal, mégpedig olyan mély hagyománnyal, amilyenről a 20. század közepének szerzői már el is feledkeztek.

A hetvenes évek végétől Penderecki nagy kedvvel nyúlt késő romantikus mintákhoz, amelyeket átalakított, összekapcsolt 20. századi zenei tapasztalatokkal, s a régi expresszivitást új, individuális alakban mutatta be.

100 évesek vagyunk