THOMAS: PSYCHÉ
Mikor
2025. február 12., szerda
19:00-tólvárhatóan 22:00-ig
Hol
Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem,
Budapest
Jegyek
10 900 Ft / 8 900 Ft / 6 900 Ft / 5 900 Ft / 4 900 Ft
Jegyvásárlás


THOMAS: PSYCHÉ

Opera bérlet / 2

Vashegyi György karmester

AMBROISE THOMAS: Psyché
Első változat (1857)
Koncertszerű operaelőadás három felvonásban, egy szünettel, francia nyelven

Magyarországi bemutató a Nemzeti Filharmonikusok és a Palazzetto Bru Zane koprodukciójában. Lemezfelvétel a „Francia opera” sorozat részeként, a Bru Zane Label kiadásában. A partitúrát szerkesztette a Palazzetto Bru Zane.

Psyché Hélène Guilmette
Éros Michèle Losier
Mercure Tassis Christoyannis
Dafné / Nymphe 1 / Un Écho Mercedes Arcuri
Bérénice / Nymphe 2 Antoinette Dennefeld
Antinoüs / Un Jeune Garçon Artavazd Sargsyan
Gorgias Philippe Estèphe
Le Roi Christian Helmer

Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Vezényel: Vashegyi György

A Nemzeti Filharmonikusok műsorpolitikájának szerves alkotóeleme, hogy a zenekar és a kórus minden évadban több operaprodukciót is kínál közönségének, s ezek között újra és újra felfedezésre váró ritkaságokat is találunk. E zenetörténeti kincsásás részeként mutatja be most az együttes Vashegyi György vezényletével, a Palazzetto Bru Zane-nal évek óta tartó együttműködés keretében, több korábbi sikeres produkciót (David: Herculanum, Massenet: Werther, Lalo: Ys királya) követően, koncertszerű előadáson Ambroise Thomas (1811–1896) mitológiai témát feldolgozó operáját. A Psyché (1857) szerepeit világhírű énekesekből álló nemzetközi szólistagárda tolmácsolja.

Ambroise Thomas (1811–1896), a sikeres francia operaszerző, a nagy romantikus generáció és Gounod kortársa húsz zenés színpadi darabot komponált, ám az utókor mostanáig csak két művét méltatta figyelemre: a Goethe nyomán komponált Mignont és a Shakespeare drámáját feldolgozó Hamletet. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar most az újrafelfedezés szándékával, lemezfelvétellel összekapcsolva viszi közönség elé a „Francia opera” sorozat részeként, a Palazzetto Bru Zane-nal együttműködésben a zeneszerző Psyché című háromfelvonásos operáját (1857). Különleges művet hallhatunk, hiszen a romantika korában a zeneszerzők már többnyire nem fordultak mitológiai témák felé. Ez a barokk kor szokása volt, Thomas azonban az önnön szépségének áldozatául eső Psyché és az őt megmenteni szándékozó Érosz mitológiai történetét zenésítette meg. A Psyché immár a negyedik olyan mű, amelyet a Nemzeti Filharmonikusok Palazzetto Bru Zane-nal folytatott együttműködés keretében mutatnak be, Félicien David Herculanum, Jules Massanet Werther és Éduard Lalo Ys királya című alkotásai után. A Vashegyi György vezényelte produkció nemzetközi szólistagárdájában világhírű énekesek alakítják a Thomas-opera szerepeit.

100 évesek vagyunk