TÁNC
Mikor
2023. február 16., csütörtök
19:30-tólvárhatóan 21:10-ig
Hol
Pesti Vigadó,
Budapest
Jegyek
4 900 Ft, 3 900 Ft
Jegyvásárlás


TÁNC

Pászti bérlet / 3

Jack Apperley karmester

Eric Whitacre: Öt héber szerelmes dal

Astor Piazzolla:  Négy évszak Buenos Airesben – No.2, Nyár (José Bragato átirata)

Astor Piazzolla: Libertango

Joby Talbot: Csodák ösvénye, No. 4, Santiago

***

Martin Palmeri: MisaTango

Busa Gabriella ének

Bizják Dóra zongora
Demeniv Mihály harmonika
Bodor János hegedű
Kökény Eszter hegedű
Ludmány Dénes brácsa
Kántor Balázs cselló
Zsákai Tibor nagybőgő

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Vezényel: Jack Apperley, a Gary Graden mesterkurzus díjazottja

Műsorvezető: Somogyi Roxána

A Nemzeti Énekkar Gary Graden által vezetett nemzetközi karvezetői kurzusának díjazottja, Jack Apperley vezényli ezt a különleges hangversenyt a kórusmuzsika kedvelői számára.  „Fantasztikusan éreztem magam, és sok új tapasztalatot szereztem! Nagy örömömre szolgál, hogy a kórus úgy döntött, a következő évadban csatlakozzam hozzájuk egy koncertre. Hihetetlenül hálás vagyok ezért a csodálatos lehetőségért, és alig várom, hogy megvalósuljon…” – nyilatkozta.  A hangversenyen olyan elkötelezett kóruskomponisták műveit – egy angol, egy amerikai és két argentin szerző alkotását – vezényli, akik között olyan is akad, aki szívesen ötvözi az énekkari műfajokat a tánckarakterekkel, s erre akár az egyházi zene keretei között is örömmel vállalkozik.

Eric Whitacre (1970) amerikai zeneszerző, akit elsősorban kórusművei alapján ismernek. 2016 óta a Los Angeles Master Chorale rezidens alkotója. Astor Piazzolla (1921–1992) az argentin tangó legendás alkotója volt, neve jelképpé vált és összeforrott a műfajjal. Joby Talbot rendkívül sokoldalú brit zeneszerző, aki számos különféle stílusban és műfajban komponál. Kórusművei termésének legismertebb részéhez tartoznak. Az argentin Martin Palmeri (1965) zeneszerző, karmester, kórusvezető, zongorista és énekes, aki egyként elkötelezettje az egyházi zenének és a tangónak.

Busa Gabriella a Nemzeti Énekkar altszólamának tagja, aki operai szerepekben is rendszeresen fellép. Bizják Dóra zongoraművész 2002 óta a Nemzeti Énekkar korrepetitora. A Duo Klavi-Art tagjaként férjével, Zentai Károllyal rendszeresen szólaltat meg négykezes és kétzongorás műveket. Demeniv Mihály négyéves kora óta játszik harmonikán. 2014-ben a Virtuózok című televíziós tehetségkutató sorozat különdíjasaként vált országszerte ismertté. A hangverseny karnagya, Jack Apperley a londoni Királyi Zeneakadémia neveltje, a kórusmuzsika elkötelezettje, aki számos énekkart vezényelt eddigi pályafutása során, és több nemzetközi versenyen szerepelt sikerrel.

A hangverseny előtt Kurátori tárlatvezetésre várja Önöket a Pesti Vigadó: https://vigado.hu/programok/-/event/10184/kuratori-tarlatveze-23/18655

„Ha a zeneirodalom remekműveire gondolva azt mondjuk: tánc, legtöbbször Johann Strauss keringőire, polkáira vagy Johannes Brahms műveire asszociálunk. Hangversenyünk műsorában azonban a tánc fogalma sokszor nem kategorizálható, leginkább különös érzelmi állapotok elérésekor jelenik meg, vagy sejteti jelenlétét.

Eric Whitacre amerikai zeneszerző Öt szerelmes zsidó dala érzelmes héber szövegekre íródott. A ciklus tételei egy- egy miniatűr életképet is elénk varázsolnak. A bevezető után a Tündöklő menyasszony című tétel két fiatal egymás iránti epekedését festi le, ahol az elcsattanó csók spontán örömteli táncba torkollik.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar kiváló hangszeres művészei nemcsak a kórus által énekelt művekben muzsikálnak, hanem koncertünk második műsorszámának előadói is.

Joby Talbot ma élő brit zeneszerző a spanyolországi El Camino végigjárásának tiszteletére írt egy figyelemre méltó darabot tizenhét szólamú kórusra. Műve, a Csodák ösvénye eredetileg négy tételből áll, ezek a Szent Jakab zarándokút egy-egy állomásáról kapták címüket. Roncesvalles, Burgos és Leon után az utolsó állomás Santiago de Compostela. Mi az zárótételt szólaltatjuk meg, amelyben a zarándokok egymást biztatva és az Úrhoz imádkozva jutnak egyre közelebb a szent célhoz. A sok embert próbáló viszontagság és lemondás után csodás öröm a katedrális látványa, amelynek hatására kifinomult, középkori ihletésű, táncos lejtésű, hálaadó énekbe kezdenek.

Hangversenyünk második részében elhagyjuk Európa nyugati szélét, és utunk a tengeren túlra, Argentínába vezet. Astor Piazzolla mellett egyre ismertebb Martin Palmeri, azargentin zeneszerző is, aki 1996- ban komponálta Misa a Buenos Aires, azaz MisaTangóként ismertté vált művét. A katolikus mise tételei leplezetlen módon ágyazódnak bele a tangó forró és szenvedélyes hangulatába. A vegyeskart és a vonósegyüttest zongora (Bizják Dóra – együttesünk állandó korrepetitora) és természetesen a nélkülözhetetlen tangóharmonika (Demeniv Mihály) egészíti ki. A darab énekes szólistája a Nemzeti Énekkar kiváló művésze, Busa Gabriella.”

Somos Csaba

100 évesek vagyunk