R. Strauss József-legenda
Mikor
2017. április 7., péntek
19.30 - 22.00-tól
Hol
Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem,
Budapest
Jegyek
Tovább


R. Strauss József-legendaR. Strauss József-legenda
Szegedi Kortárs Balett
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Stefan Soltész karmester

Eksztázis és transzcendencia – a kettő közti határ merész módon tűnik el ebben a különös táncműben, amelyben a Szegedi Kortárs Balett világhírű együttesét irányító Juronics Tamás rendező-koreográfus a tőle megszokott módon kitágítja a történet értelmezési síkjait, kiemelve azt vallásos-bibliai összefüggései közül, de még a századfordulós bécsi pszichoanalízis világából is, a jövőbe vetítve, absztrahálva a legendát.
Richard Strauss egyfelvonásos balettje a Gyagilev vezette, legendás Orosz Balettnek íródott 1914-ben, de az olyan művekkel ellentétben, mint a Petruska vagy a Daphnis és Chloé, nem ért el tartós sikert. Pedig a zene már-már torkon ragadó ereje, egzotikus, orientális extravaganciája a Salome és Az árnyék nélküli asszony zseniális pillanatait idézi-előlegezi. Strauss világának egyik legavatottabb értője és művelője Kocsis Zoltán volt, aki az utóbbi években módszeresen fedezte fel a mi közönségünk számára Strauss itthon kevésbé számon tartott műveit, s ő kezdeményezte a József-legenda bemutatását is 2014 őszén. „Materiális, a transzcendenciát tudomásul nem vevő, sőt veszélyesnek tartó világban vagyunk, amelyben az ember csak test és hús, anyag, impulzusok nélkül létezik. Hideg és kiszámított minden, a társadalom kasztokra oszlik, minden óramű pontossággal működik. Ebbe a világba érkezik meg József, a maga szubjektív világlátásával, és energiája szétzilálja a rendet” – vallja Juronics Tamás.
Egy méltatlanul keveset látható-hallható mű látványos, ugyanakkor letisztult koreográfiával, több mint egy kilométer hosszú, fehér selyembe csomagolt színpadi díszlet előtt szólal meg a kiváló előadó-gárda együttműködésében.

100 évesek vagyunk